Het opzetten van je kitesurfkite

Wanneer je de kitesurfkite uit de tas hebt gehaald, leg je de kitesurfkite met de wind mee neer. Wanneer je geen one pump systeem hebt, pomp je eerst de struts op en als laatste de leading edge. Bij een one pump systeem kan je gelijk de leading edge oppompen. In de buurt van het ventiel zit een lusje waar je je pomp aan vast kan maken zodat de kitesurfkite niet wegvliegt zodra er lucht in gepompt wordt. De kitesurfkite is voldoende opgepompt als het moeilijk is om de leading edge te buigen. Vervolgens draai je de kitesurfkite om door het ventiel naar beneden te laten wijzen. Op deze manier waait de wind over de kitesurfkite heen en duwt de wind de kitesurfkite op de grond. Door gewicht (zoals zand) op de kitesurfkite te leggen weet je zeker dat de kitesurfkite niet wegvliegt.

De bar aan je kitesurfkite bevestigen

Je begint bij de kitesurfkite met het uitrollen van de lijnen. Wanneer je de lijnen hebt uitgerold van de bar ga je de lijnen uitlopen. Dit doe je door de buitenste lijnen in je linker- en rechterhand te houden en de middelste lijnen tussen je benen te houden en richting de kitesurfkite te lopen. Daarna loop je terug naar de bar om het zelfde te doen met je middelste lijnen. Wanneer de lijnen uitgelopen zijn, kan je ze vast maken aan de kitesurfkite. Vaak zitten er kleurtjes, nummers of letters aan de lijnen zodat je zeker weet dat je de lijnen goed aansluit. Kleur bij kleur, nummer bij nummer of letter bij letter!


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/u68679p65377/domains/kitesurfles.com/public_html/wp-content/plugins/add-actions-and-filters/AddActionsAndFilters_ShortCode.php(72) : eval()'d code on line 4

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/u68679p65377/domains/kitesurfles.com/public_html/wp-content/plugins/add-actions-and-filters/AddActionsAndFilters_ShortCode.php(72) : eval()'d code on line 4
<br />
<b>Notice</b>:  Trying to access array offset on value of type bool in <b>/home/u68679p65377/domains/kitesurfles.com/public_html/wp-content/plugins/add-actions-and-filters/AddActionsAndFilters_ShortCode.php(72) : eval()'d code</b> on line <b>7</b><br />

De lijnen van je bar uitlopen

Je kan de lijnen met de wind mee of tegen de wind uitleggen, let dan wel altijd goed op of de lijnen goed bevestigd zijn aan de kitesurfkite. Het voordeel van met de wind mee uitleggen is dat het makkelijker te zien is of de lijnen goed bevestigd zijn maar voornamelijk omdat er geen kracht op de kitesurfkite staat wanneer je naar de rand van het windvenster loopt om je kitesurfkite op te laten. Het nadeel is dat de bar omgedraait moet worden om de lijnen op de juiste manier te bevestigen. Het voordeel van de lijnen tegen de wind in uitleggen is dat de bar niet omgedraait hoeft te worden om de lijnen aan de kitesurfkite te bevestigen.

Het opruimen van je kitesurfkite

Het netjes opruimen van de kitesurfkite verlengt de levensduur. Spoel de bar af en zorg dat er geen zand in het safety systeem zit. Bij het opruimen van de kitesurfkite is het van belang dat alle ventieltjes open staan, rubberen ventielen hebben de neiging om uit te drogen als deze lange tijd dicht zijn geweest.

Bij het opvouwen van de kitesurfkite let je erop dat er geen scherpe dingen door het doek kunnen steken (zoals grind of kleine schelpjes) en zo kleine gaatjes kunnen veroorzaken met als gevolg dat het doek door kan scheuren. Het opvouwen gebeurt naar het ventiel toe, vaak zit deze in het midden, dus dan worden beide wingtips naar het midden toe gevouwen. Als de kitesurfkite nat is moet de kitesurfkite eerst te drogen worden gelegd voordat de kitesurfkite opgevouwen wordt.


Handige tips!

Het beste moment om je kitesurfgear na te lopen is tijdens het opzetten en opruimen. Tijdens het uitlopen van de lijnen controleer je op knoopjes of ravels en controleer je of de safety nog goed werkt. Bij het uitvouwen van de kitesurfkite is het aanbevolen om het doek en de bridle te controleren op gebreken. Check of de bridle niet om de wingtip zit bij het bevestigen van de lijnen en dat de katrollen (als die aan de kitesurfkite zitten) niet vast zitten.