Waarom beginnen met een trainer kite?

De trainer kite wordt gebruikt voor kitesurflessen om de basisbeginselen van het kitesurfen te leren. Een trainer kite is een veel kleinere vlieger dan een vlieger waarmee gekitesurfd wordt, waardoor deze minder kracht heeft en je de basis van het vliegeren veilig kan leren. Bij onze kitesurfschool leer je altijd hoe je kan omgaan met een trainer kite. Hierdoor ben je na ongeveer een half uur à een uur in staat goed te kunnen vliegeren.

Vervolgen van je kitesurfcursus met het heen en weer varen op het strand van scheveningen

Het opzetten van de trainer kite

Je legt de trainer kite met de wind mee uit en legt er genoeg zand op zodat deze niet kan wegwaaien. Je zorgt er voor dat de cellen naar de bovenkant liggen maar leg geen zand op de cellen anders komt dit in de trainer kite. Zodra de trainer kite goed ligt, kan je de lijnen gaan uitrollen. De lijnen loop je tegen de wind in uit, daarbij moet je opletten om niet te hard aan de lijnen te trekken anders gaat de trainer kite al de lucht in. De lijnen loop je uit tot het einde en je legt de bar neer. Vaak zitten de lijnen gedraaid en kan je dit oplossen door je bar een paar keer rond te draaien. Mocht dit niet voldoende zijn kan je de lijnen uitlopen door je linker stuurlijn in je linkerhand en de rechterstuurlijn in de rechterhand te houden en vervolgens de lijnen uit te lopen totdat je bij de vlieger bent. Hier maak je de stuurlijnen los van de vlieger en bevestig je ze op de goede manier. De kleur van de stuurlijn moet overeenkomen met de kleur van het bevestigingspunt op de vlieger. Soms worden er ook letters gebruikt om de manier van bevestigen aan te geven.

Handige tips voor het opzetten van de trainer kite

 1. Houd de wind altijd in je rug.
 2. Wanneer de trainer kite op de grond ligt, trek je aan de bar en gaat deze vanzelf omhoog.
 3. Houd je ellebogen bij elkaar en zet één been voor de ander zodat je stabiel staat, houd je heupen richting de trainer kite.
 4. Het sturen van een trainer kite werkt eigenlijk hetzelfde als het sturen van een fiets. Je bestuurt de trainer kite dus door trekkende en duwende bewegingen maken. De trainer kite reageert niet alsof je een auto bestuurd.
 5. Begin met de trainer kite boven je en stuur rustig van links naar rechts. Als je de trainer kite onder controle hebt kan je harder sturen waardoor de trainer kite sneller reageert.

Leuke oefeningen voor extra controle van de trainer kite

 1. Houd de trainer kite boven je en draai een rondje om je as. De lijnen zijn nu gekruist. Draai weer de andere kant op om de lijnen weer goed te krijgen.
 2. Zet de trainer kite op 11 of 1 uur en loop heen en weer. Deze oefening is perfect om aan te voelen waar de trainer kite staat en is ter voorbereiding van het beheersen.
 3. Trek hard aan de linker kant van de bar, de trainer kite maakt nu een klein rondje om zijn as. Om de trainer kite weer terug te draaien trek je hard aan de rechterkant van de bar. Let op! Doe dit alleen met een trainer kite!

Het opruimen van de trainer kite

 1. Wanneer je klaar bent met vliegeren en je wilt de trainer kite landen, laat dan de bar los. Zorg dan altijd dat de leash (veiligheidssysteem) goed vast zit. De trainer kite valt dan op de grond, zonder dat de trainer kite wind vangt.
 2. Wanneer de trainer kite op de grond ligt, houd je polsbandje dan altijd nog om en volg de middelste lijn terwijl je deze onder spanning houdt. Let op dat de lijn niet in je handen snijdt, om dit te voorkomen pak je de lijn bovenhands. Wanneer je bij de trainer kite bent, leg er dan genoeg zand op zodat deze niet weg vliegt, pas dan kan je het polsbandje los maken.
 3. Loop terug naar je bar en pak de bar en rol de lijnen in achtjes om de bar heen. Als de lijnen volledig zijn opgerold plaats je de elastiekjes die aan de uiteinden van de bar over de lijnen. Zitten deze er niet op, pak dan alle lijnen aan het einde en maak een lus en doe deze om je bar heen. Hierna kan je de trainer kite opvouwen.