Kitesurfer op het strand in Scheveningen

Het starten en landen van je kitesurfkite

Zorg altijd dat je alles gecheckt hebt voordat je de kitesurfkite gaat oplaten. Je loopt de kitesurfkite, bar en lijnen goed na op knoopjes, ravels of scheurtjes. Raadzaam is het om regelmatig je quick release van je bar te activeren op het droge, deze handeling wordt dan een automatisme en daarbij loop je de quick release na op gebreken. Om je kitesurfkite veilig te starten zorg je dat je haaks op de wind staat, op drie of negen uur in het windvenster. Als je de kitesurfkite te ver met de wind mee oplaat, zal de kitesurfkite veel kracht hebben tijdens het oplaten en kunnen ongelukken veroorzaakt worden. Wanneer je de kitesurfkite te veel tegen de wind oplaat, zal de kitesurfkite achteruit gaan vliegen waardoor de kitesurfkite crasht of ineens heel hard vooruit vliegt waardoor je te veel kracht hebt. Als er iets fout gaat tijdens het starten of landen van je kitesurfkite, laat direct de bar los of activeer de quick release.

Klaar maken voor een eerste waterstart.

Je kitesurfkite starten met een assistent

Laat de assistent de kitesurfkite vast houden en vertel hem dat hij de kitesurfkite pas mag los laten op jouw teken (duim omhoog). Start met de bar downwind van de kitesurfkite en maak je safetyleash en daarna de chickenloop vast aan je harnas. Zet vervolgens spanning op je powerlijnen door van de assistent af te lopen en loop vervolgens met spanning op de powerlijnen net zo lang naar de wind totdat de vlieger niet meer klappert. Neem nog twee stappen extra naar de wind zodat je weet dat je genoeg kracht heb om je kitesurfkite op te laten. Wanneer je alles gecheckt hebt, geef je het signaal dat de assistent de kitesurfkite los mag laten. Je stuurt de kitesurfkite nu langzaam omhoog.

De juiste locatie kiezen om je kitesurfkite te starten of landen

Aan de strandkant zijn meer obstakels te vinden dan aan de zeekant. Daarom is de voorkeur om de kitesurfkite aan de kant van het water te starten. Wanneer je de kitesurfkite naar de strandkant start houd er dan rekening mee dat de wind vaak vlagerig van karakter is. Houd rekening met waar je staat, zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt links en rechts, zodat je bijvoorbeeld bij een stuurfout niet in het prikkeldraad ligt. Anderhalf keer de lijnlengte links en rechts is voldoende. Met de wind mee is het aan te raden om minimaal twee keer de lijnlengte als afstand te nemen.

Losse kitesurfles op alle niveaus op het strand van scheveningen

Wat kan er fout gaan bij het starten of landen?

  1. Je staat te veel upwind: de kitesurfkite wil hard trekken als deze meer in de power zone is. Sta klaar om je quick release te activeren mocht dit nodig zijn.
  2. Je staat te veel downwind: de kitesurfkite valt terug in het windvenster naar de powerzone. Hier produceert de kitesurfkite de meeste druk. Gevaarlijke situatie omdat je ineens een flinke ruk krijgt. Sta klaar om je quick release te activeren mocht dit nodig zijn.
  3. Je kitesurfkite is te groot en je wordt voort getrokken: Zorg dat je de kitesurfkite maat afstemt op het weer, indien mogelijk stel de kitesurfkite af met je depowerstrap, sta altijd klaar om je chickenloop te releasen.
  4. Je stuurlijnen zijn verkeerd om vast gemaakt: de kitesurfkite vliegt het tegenovergesteld dan de kant die je opstuurt. Dit is heel gevaarlijk en kan leiden tot een ongeluk. Houd de kitesurfkite op de grond en maak de lijnen in orde voordat je de kitesurfkite oplaat.
  5. Je lijnen zitten gedraaid om deze niet goed zijn uitgelopen: De kitesurfkite zal niet vliegen als normaal omdat er knopen of draaien in de lijnen zitten. Laat de bar onmiddellijk los en activeer je quick release.

Kitesurfer op het strand in Scheveningen

Landen met een assistent kitesurfer

Aangeraden wordt om de kitesurfkite te laten vangen door een ervaren kitesurfer.

  1. Kies een kant om te landen en maak het signaal naar diegene die je kitesurfkite opvangt (met je hand op je hoofd tikken).
  2. Stuur de kitesurfkite rustig naar 3 uur of 9 uur in het windvenster en laat de assistent de kite vangen.
  3. Laat de bar los en loop richting je kitesurfkite en downwind om de spanning van de lijnen af te halen.
  4. Draai de kitesurfkite om en leg er zand op.