Je lichaamspositie tijdens het varen

Omdat de trekkracht van de kitesurfkite niet constant is, moet je je lichaamspositie veranderen om te voorkomen dat je over je kitesurfboard wordt getrokken of terug valt in het water. Dit betekent wanneer de kitesurfkite veel kracht heeft je je knieën moet buigen en naar achteren moet leunen, op deze manier hang je meer gewicht achter de kitesurfkite en geef je meer weerstand, zo word je niet over het kitesurfboard getrokken. Wanneer de kitesurfkite minder kracht heeft is het nodig om het kitesurfboard vlakker te varen en iets mee te geven met je lichaam zodat je gewicht  meer boven het kitesurfboard komt. Op deze manier val je niet terug in het water.

Handige tips bij het varen

 1. Verdeel je gewicht op het kitesurfboard: je achterste been is gebogen en je voorste been gestrekt. De gewichtsverdeling is 80 procent op het achterste been en 20 procent op het voorste been.
 2. Je heupen, hoofd, en schouders zijn gedraaid in de richting waar je naar toe vaart.
 3.  Houd je schouders naar achter en je heupen naar voren
 4. Met een overpowerde kitesurfkite is je lichaam is meer gebogen en je armen een klein beetje gebogen om je bar te depoweren. Constant vaar je op je hielen. Duw je hakken in het water en hang zo veel mogelijk aan de kitesurfkite.
 5. Wanneer de wind weg valt of je te veel naar achter hangt stuur je kitesurfkite richting 12 uur en trek aan de bar om meer lift omhoog te krijgen. Op het zelf moment buig je je benen en houd je gewicht meer boven het kitesurfboard. Wanneer je balans weer terug hebt, ga je terug naar de gestrekte lichaams positie.
 6. Als je op zee vaart kom je soms hoge golven tegen. Ontwijk golven die vlak voor je breken door snel om te draaien of downwind van het brekende stuk te varen.
 7. Gebruik de opwaartse lift van de kitesurfkite om over gebroken golven te komen. Stuur de kitesurfkite omhoog en trek aan de bar om de opwaartse lift te gebruiken.
 8. Zodra je over de golf bent stuur je de kitesurfkite weer omlaag om snelheid te maken.
Bodydraggen tijdens de beginner cursus op het strand van scheveningen

Upwind varen

Upwind varen is het schuin tegen de wind in varen. Deze techniek is handig om weer op dezelfde plek terug te komen na bijvoorbeeld een sprong. Door te duwen op je hielen (ook wel edgen genoemd) kan je de controle behouden en meer upwind varen. Het kitesurfboard is in een grotere hoek ten opzichte van het water en daardoor kan je meer druk geven.

Handige tips bij het upwind varen

 1. Kijk of wijs naar een punt upwind.
 2. Draai je heupen naar dat punt.
 3. Door alleen je achterste hand aan de bar te houden kan je je heupen meer upwind laten wijzen.
 4. Schouders naar achteren.
 5. Tenen omhoog krullen.
 6. Billen naar voren.
 7. Niet te veel upwind willen varen, behoud je snelheid.
 8. Zoek de balans tussen snelheid behouden en upwind varen.