blank

Over het veiligheidssysteem bij het kitesurfen

Voordat je gaat kitesurfen bij onze kitesurfschool, zorgen we er voor dat je blindelings weet hoe je het veiligheidssysteem moet gebruiken. Let wel op dat elk merk een iets ander veiligheidssysteem heeft, dus laat je altijd goed informeren hoe de systemen werken. Zoek dit bijvoorbeeld op in de gebruikershandleiding van de kitesurfkite, als deze niet bij de kitesurfkite aanwezig is staat deze vaak online bij de desbetreffende fabrikant van de kitesurfkite. Als je twijfelt kan je altijd een ervaren kitesurfer vragen om mee te kijken.

blank

De drie veiligheidssystemen bij het kitesurfen

Bij onze kitesurfschool worden kitesurfkites gebruikt met drie veiligheids- (safety)systemen:

  1. Het eerste safetysysteem is de bar volledig van je af duwen of los laten. Dit doe je als de kitesurfkite te veel kracht produceert of als je er geen controle meer over de kitesurfkite hebt. De kitesurfkite zet zich dan zonder druk aan de rand van het windvenster.
  2. Mocht er zich een situatie voordoen dat je direct alle druk uit de kitesurfkite wil lozen, bijvoorbeeld bij een aanvaring met een mede kitesurfer of een lijn breuk, trek je je quick-release. Dit is vaak een rode knop bij de chickenloop met een pushsysteem. Dit betekent dat de quick release wordt geactiveerd door de rode knop van je af te duwen. De kitesurf valt dan direct zonder druk uit de lucht, hangend aan een enkele lijn die is verbonden met de leash aan je trapeze.
  3. Het laatste safetysysteem wordt geactiveerd in een situatie waarbij je de gehele kitesurfkite kwijt wilt, bijvoorbeeld als een boot door je lijnen vaart. Deze laatste safety zit aan je leash vlakbij je trapeze. Deze is vaak aangegeven met een rode pijl die de trekrichting aangeeft om het systeem te activeren. Als de kitesurf volledig is gereleased ben je de kitesurfkite kwijt.
kitesurfen op de zandmotor

Verzoek van de kustwacht

De kustwacht verzoekt met klem om door te geven als je een kitesurfkite volledig hebt moeten releasen op zee. Als je weer veilig aan land bent en de kite drijft op zee, wordt er alsnog een zoekactie gestart omdat de kustwacht er vanuit gaat dat er een persoon in het water moet zijn. Bel in zo’n geval het kustwacht alarmnummer: 0900 0111