Heen en weer varen in de vervolg kitesurf cursus op het strand van scheveningen

Waterstarten

De waterstart is een grote stap in het kitesurfen. Het is de techniek om vanuit een liggende positie in het water op je kitesurfboard te komen. Om een waterstart te maken heb je veel kracht nodig van de kitesurfkite, het is dus nodig om de kitesurfkite door de powerzone van het windvenster te sturen naar de richting waar je heen wilt varen.

Handige tips voor de waterstart

 1. Stuur de kitesurfkite langzaam naar 12 uur en zorg dat de kitesurfkite op 12 uur blijft hangen.
 2. Als de kitesurfkite op 12 uur staat pak je met één hand je kitesurfboard en leg het kitesurfboard voor je neer in het water.
 3. Zodra het kitesurfboard voor je ligt ga je op je billen zitten in het water en doe je één voor één je voeten in het kitesurfboard, eerst de achterste en dan de voorste.
 4. Zorg dat je de kitesurfkite op 12 uur houdt. Wanneer de kitesurfkite naar links of naar rechts gaat, zal je gaan draaien in het water en zo uit balans raken.
 5. Wanneer beide voeten in het kitesurfboard zitten, pak je de bar met twee handen.
 6. Als je de bar met beide handen vast hebt en de kitesurfkite op 12 uur staat. Houd je je gewicht achter de kitesurfkite en trek je voeten naar je schouders. De voorste voet moet iets meer naar voren staan dan de andere voet.
 7. Stuur de kite naar de tegenover gestelde richting als dat je wilt gaan varen, dus naar 11 of 1 uur.
 8. Door de kite eerst in de tegengestelde richting te bewegen draait je board met de wind mee. Dit is de vaarrichting die je de eerste meters wil volgen.
 9. Als het board met de wind mee is gedraait. Laat de kite door de powerzone duiken in de richting waar je naartoe wilt varen (naar 2 of 10 uur). Het is afhankelijk van de windsterkte hoe ver je de kitesurfkite moet insturen, hoe harder de wind hoe minder je de kitesurfkite moet insturen.
 10. Door de power van de kite kan je overeind komen door jezelf eerst klein te maken en je schouders over je knieen te rollen en vanaf zo klein mogelijk op te staan.
 11. Hang in je harnas.
 12. Houd je voorste been gestrekt en je achterste been gebogen.
 13. Stuur het kitesurfboard downwind om vaart te maken, richt het kitesurfboard met de wind mee.
 14. Bij voldoende vaart trek je aan je voorste voet waardoor je haaks op de wind gaat varen.
Losse kitesurfles op alle niveaus op het strand van scheveningen

Wat kan er fout gaan tijdens de waterstart?

 1. Ik val voorover: je maakt jezelf niet klein genoeg tijdens het waterstarten. Probeer de schouders dichterbij de knieen te houden, of stuur de kitesurfkite minder hard in.
 2. Ik zak weer in het water: de kitesurfkite heeft te weinig kracht om je uit het water te tillen. Stuur de kitesurfkite harder in.
 3. Ik vaar een paar meter maar maak niet genoeg snelheid: je remt jezelf af door het kitesurfboard direct upwind te sturen. Stuur het kitesurfboard de eerste paar meter downwind om snelheid te maken.
 4. Na het insturen gaat de kitesurfkite niet meer omhoog: stuur de kitesurfkite eerder omhoog. Als je de bar iets van je af duwt bij het omhoog sturen zal de kitesurfkite sneller omhoog klimmen.