Bodydraggen is de kracht van de kitesurfkite gebruiken om door het water getrokken te worden. Tijdens onze kitesurflessen wordt bodydraggen behandelt omdat het kitecontrole vergt en je zo kan wennen aan de kracht van de kitesurfkite en het is erg leuk om te doen!

 1. Zorg ervoor dat je in knie- tot heuphoogte in het water bent voordat je begint met bodydraggen; om ongelukken te voorkomen.
 2. Als het water diep genoeg is, pak je de bar met twee handen en stuur je kitesurfkite rustig naar 12 uur.
 3. Als de kitesurfkite op 12 uur staat, ga je op je buik liggen met je benen naar achter.
 4. Stuur terwijl je op je buik ligt de kitesurfkite eerst rustig van 11 uur naar 1 uur. Wanneer je dit onder controle hebt kan je van 10 uur naar 2 uur gaan. Mocht er hier iets mis gaan en je verliest de controle laat dan je bar los en herstart de kitesurfkite van het water.

De steady pull

Dit is een andere beweging die je maakt dan met downwind bodydrag met kracht. Bij de steady pull wordt je naar één kant getrokken in plaats van naar downwind. Deze techniek is een voorbereiding voor de waterstart met kitesurfboard.

Handige tips voor de steady pull

 1. Hierbij is het belangrijk dat je diep genoeg de zee in bent voordat je begint aan de bodydrag. Tussen knie en heupdiep is aangeraden om ongelukken te voorkomen.
 2. Als het water diep genoeg is, pak je de bar met twee handen en stuur je de kitesurfkite rustig naar 12 uur.
 3. Als je kitesurfkite op 12 uur staat ga je op je buik liggen met je benen naar achter.
 4. Als je op je buik ligt begin je rustig en stuur de kitesurfkite van 12 uur naar 10 uur en weer naar 12 uur (wanneer je naar links gaat). Als je naar rechts wilt van 12 uur naar 2 uur.
 5. Wanneer je dit onder de knie hebt en het niet te hard waait stuur de kitesurfkite (wanneer je naar links gaat) van 1 uur naar 10 uur en weer terug naar 1 uur. Wanneer je naar rechts wilt, stuur de kitesurfkite van 11 uur naar 2 uur.

Upwind boddydraggen

Haaks op de wind bodydraggen wordt ook wel upwind bodydraggen genoemd. Upwind bodydraggen wordt vaak gebruikt om je board terug te krijgen of om uit te wijken. Je verplaatst jezelf zijwaarts of haaks op de wind.


Handige tips voor het upwind bodydraggen

 1. Houd de kitesurfkite tussen 10 en 11 uur of tussen 1 en 2 uur.
 2. Als je kitesurfkite in positie staat ga je op je zij liggen (zoals superman).
 3. Als je op je zij ligt strek je je hand uit naar de kant waar je naar toe gaat (hangt je kitesurfkite tussen 10 en 11 uur is het je linkerhand) je bestuurt de kitesurfkite met je andere hand.
 4. Tijdens de superman positie gebruik je je lichaam als roer door zo recht mogelijk te blijven.

Als je merkt dat je niet stabiel genoeg ligt, spreid je benen dan iets uit elkaar. Dit zorgt ervoor dat je stabieler in het water ligt.