De kitesurfkite water relaunchen

Het is onvermijdelijk dat de kitesurfkite soms in het water terecht komt en met de juiste techniek is het niet moeilijk om de kitesurfkite weer uit het water te krijgen. Als de kitesurfkite uit zichzelf relaunched, depower de kitesurfkite direct door de bar naar voren te duwen. De truc met relaunchen is om de bar volledig los te laten. Let er op dat de lijnen niet om je heen slaan met het water relaunchen!

Wanneer de kitesurfkite met de leading edge in het water ligt

  1. Wanneer de kitesurfkite met de leading edge op het water valt is het eerste wat je doet de bar los laten, zorg dat je spanning houdt op de powerlijnen.
  2. Zodra je spanning hebt op de powerlijnen trek je aan een stuurlijn zodat deze naar de zijkant (9 of 3 uur) van het windvenster drijft, tot dat je kitesurfkite draait en op zijn zij staat, dus met één zijkant omhoog. Als de vlieger links ligt trek je rustig aan je rechter stuurlijn, en als deze rechts ligt aan de linker stuurlijn, oftewel de bovenste stuurlijn.
  3. Wanneer de kitesurfkite op de goede positie ligt, kan je voorzichtig aan de bovenste stuurlijn trekken zodat de vlieger rustig omhoog vliegt. Trek niet te hard of snel aan de stuurlijn anders valt de kitesurfkite weer in het water.
  4. Wanneer de vlieger wat hoogte heeft gemaakt laat je de stuurlijn los en pak je de bar.

Wanneer de kitesurfkite met de trailing edge in het water ligt

  1. Bar volledig loslaten.
  2. Spanning op de lijnen houden, de kitesurfkite draait dan vanzelf op de leading edge.
  3. Zelfde procedure als water starten met de leading edge op het water.

Het kan gebeuren dat de kitesurfkite direct al de lucht in gaat als direct de bar volledig wordt losgelaten. Wees hier bedachtzaam op.

Losse kitesurfles op alle niveaus op het strand van scheveningen

Inverten van de kitesurfkite

Het kan voor komen dat de kitesurfkite wordt gespoeld door een golf, de kitesurfkite kan dan om de lengte as draaien waardoor de kitesurfkite binnestebuiten komt te liggen. Dit wordt inverten genoemd en is dat moeilijk te voorkomen. De enige manier om inverten te voorkomen is spanning op de lijnen houden. Er wordt aanbevolen om op zo’n moment de quick release te activeren en op het strand de kitesurfkite weer op de juiste manier te bevestigen. Inverten gebeurt eerder met zacht opgepompte kitesurfkites dan met goed hard opgepompte kitesurfkites.