By Ralph Schnepper

Kitesurfen Brouwersdam

Over Kitesurfen Brouwersdam

Kitesurfen Brouwersdam

De Brouwersdam is een onderdeel van de Deltawerken in Zeeland. De grote, stenen dam houdt grote stormvloeden tegen en beschermt het binnenland voor hoge getijden. Een groot strand ligt aan de Brouwersdam wat grotendeels gebruikt kan worden voor recreatie. Vanwege de vorm van de dam is er een baai ontstaan waarin je tot zeker 200m van de kant kan blijven staan, en is het water in de baai kalm en vlak. Verder uit de kust wordt het water minder rustig en is het voornamelijk hobbelig. Met laag water is het overal vlak. Met hoog water ontstaan er hoge golven die aan de kant breken, wat de omstandigheden heftiger maakt en niet geschikt voor beginners. Op het strand staan geen obstakels, met uitzondering van de stenen dam ten zuiden van het strand. Ten oosten van de dam bevinden zich zandduinen, strandpaviljoens en parkeergelegenheid.
Het is extreem druk op de Brouwersdam, wat deze locatie niet geschikt voor onze kitesurflessen maakt. Onze hoofdlocatie in Scheveningen beschikt daarentegen wél over een door de gemeente aangesteld lesgebied, waar het verboden is voor andere kiters om doorheen te varen. Hierdoor loop je tijdens je kitesurfles geen onnodig gevaar door anderen! 

Veiligheid over kitesurfen Brouwersdam  

De wind op de Brouwersdam kan goed doorwaaien, doordat deze niet wordt gehinderd door begroeiing en bebouwing. Wel moet een ruime afstand van de zandduinen worden gehouden omdat hierdoor turbulentie kan ontstaan en dit je kite onvoorspelbaar maakt. Ook moet een ruime afstand van de stenen dam worden gehouden.
Het grootste gevaar van kiten op de Brouwersdam is de extreme drukte. Omdat deze spot dicht bij de grens van België ligt, trekt het veel Fransen en Belgen aan. Ook is deze spot zeer populair onder de Duitse bevolking, en trekt het veel badgasten aan. Door deze drukte gebeuren er veel ongelukken, wat het zeer onveilig maakt voor de beginnende kitesurfer.

Restricties kitesurfen Brouwersdam

Er zijn door de gemeente aangewezen gebieden waar men mag kiten en waar niet. Ongeveer 500m ten Noordoosten van het strand liggen er gele boeien in het water die niet gepasseerd mogen worden. Na de boeien bevindt zich namelijk het windsurfgebied. Verder bevindt zich op ongeveer een kilometer ten Noordwesten van het strand verschillende zandbanken. Deze zandbanken zijn deel van een beschermd natuurgebied die bewoont worden door zeehonden. Hier mag ook niet gekite worden zodat de rust van de dieren wordt bewaard.

Kitesurfen Brouwersdam vergeleken met hoofdlocatie Scheveningen

Op de hoofdlocatie in Scheveningen zijn er aangewezen zones om les te geven en is het verboden voor andere kiters om door het lesgebied te varen. Hierdoor loop je tijdens je kitesurfles geen onnodig gevaar door anderen!

Wij van kitesurfles.com geven géén les op de Brouwersdam!

Vanwege de extreme drukte op de Brouwersdam geven wij uit veiligheidsoverwegingen géén les op deze locatie. Wij kunnen de veiligheid van onze cursisten hierdoor niet garanderen. Onze hoofdlocatie in Scheveningen beschikt daarentegen wél over een door de gemeente aangesteld lesgebied, waar het verboden is voor andere kiters om doorheen te varen. Hierdoor loop je tijdens je kitesurfles geen onnodig gevaar door anderen! 


Kitesurfen Brouwersdam beschikt over de volgende faciliteiten:


  Strandpaviljoen Brouwersdam vergeleken met Strandpaviljoen de Staat in Scheveningen

  Wij werken op locatie Brouwersdam niet samen met een strandpaviljoen. Er is ook geen strandpaviljoen in de buurt van het lesgebied. Bezoekers kunnen wel mee naar het strand, maar kunnen geen gebruik maken van faciliteiten. Dit in tegenstelling tot onze hoofdlocatie Scheveningen, waar wij samenwerken met strandpaviljoen De Staat. Dit strandpaviljoen ligt direct aan het lesgebied, waar bezoekers de cursussen kunnen toeschouwen tijdens het genieten van culinaire gerechten.


  Voordelen van kitesurfen op de Brouwersdam

  Kitesurfen op de Brouwersdam brengt een aantal voordelen met zich mee:

  • Veel gratis parkeergelegenheid aan het strand
  • Goed bereikbaar met de auto
  • Met laagtij vlak en kalm water

  Nadelen van kitesurfen op de Brouwersdam

  Kitesurfen op de Brouwersdam brengt ook nadelen met zich mee:

  • Afdrijfgevaar richting de stenen dam met Noord- en Noordoostenwind
  • Met hoogtij breken de golven dicht bij de kant, wat niet geschikt is voor beginners
  • Extreme drukte omdat de locatie ook aantrekkelijk is voor Belgen, Fransen en Duitsers
  •  Er zijn veel andere recreanten op het strand, zoals blokarts (windsurfen op het strand) en kitebuggyers. Dit maakt de oversteek van het strand naar het water extra gevaarlijk


  Weersvereisten voor kitesurfen op de Brouwersdam

  Voor de Brouwersdam geldt dat je er kan kitesurfen met alle windrichtingen behalve met NO, N, NW, W en ZW wind. Daarnaast moet de windsnelheid tussen de 12 en 25 knopen (ook wel tussen de 3 en 6 Beaufort) zitten.


  Reserveren en boeken

  Wil je een les reserveren of boeken op? Geen probleem! Kitesurfles.com biedt de volgende lessen en cursussen aan.

  Losse lessen (link losse les)
  Beginner cursussen (link beginner cursus)
  Beginner advanced cursussen (link beginner advanced cursus)
  Advanced cursussen (link advanced cursus)

  Weet je nog niet op welk niveau je zit met kitesurfen? Klik dan hier voor meer informatie over ons aanbod en kies de cursus die bij jou past!

  Route en adres van Kitesurfen Brouwersdam is:

  Adres:
  Savornin lohmanpad 2586
  Gelegen aan een afgelegen stukje strand die alleen te bereiken is via de prachtige Haagse duinen. Nederland

  Route met de auto:
  Met de auto vanaf Den Haag naar kitesurfen Brouwersdam
  Voer in de Tom-Tom de locatie: Brouwersdam, 3056 LK Ouddorp. Ga de A12 op in Haagse Hout vanaf de Bezuidenhoutseweg en Prins Clauslaan. Neem de Afslag Knooppunt Prins Clausplein, A13/E19, A4 enA15 naar de N57 in Botlek, Europoort Rotterdam. Neem afrit 12-Brielle vanaf de N15 en volg de N57 naar de Brouwersdam in Ouddorp. Je kan overal op de Brouwersdam gratis parkeren op de aangewezen parkeerplaatse


  Route openbaar vervoer:
  Vanaf: station Den Haag Centraal Station naar de Brouwersdam

  Kijk op 9292ov.nl voor de meest actuele reisinformatie met het OV. Het is niet aanbevolen om met het openbaar vervoer naar de Brouwerdam te reizen, omdat het slecht bereikbaar is. Mocht je toch het openbaar vervoer willen gebruiken, neem dan Renesse als eindbestemming en vraag aan de informatiebalie welke bus het dichtstbijzijnde bij de locatie eindigt.