By Ralph Schnepper

Windvenster

Windvenster


Over het windvensterWindvenster kitesurfles nl

Overal ter wereld wordt het windvenster gebruikt om aan te geven waar de kitesurfkite staat of naartoe gestuurd moet worden. Onze kitesurfschool maakt gebruik van het windvenster om oefeningen zoals de waterstart uit te leggen. Tijdens de eerste kitesurfles wordt uitvoerig aandacht aan het windvenster besteed.

KSL_240514-6

De posities in het windvenster

Als de kitesurfer met zijn rug in de wind staat dan staat het windvenster als een regenboog over hem heen. De buitenste rand wordt de rand van het windvenster genoemd, waarvan de verschillende posities worden aangeduid als de bovenste uren op een analoge klok. Links van de kitesurfer wordt 9 uur genoemd en rechts 3 uur. Als de kitesurfkite recht boven je staat, hangt de kitesurfkite op 12 uur.

 

 De powerzone van het windvenster

Het absolute centrum van het windvenster is bij 6 uur, recht voor de kitesurfer. De kracht die de kitesurfkite hier produceert is maximaal. Vandaar dat we het gebied rond 6 uur de powerzone noemen. Hoe meer naar de buitenkant van het windvenster, hoe minder kracht de kitesurfkite genereert.

Het figuur boven geeft een windvenster aan, het rode vlak is links van de kitesurfer en het groene vlak rechts.


Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/u68679p65377/domains/kitesurfles.com/public_html/wp-content/plugins/add-actions-and-filters/AddActionsAndFilters_ShortCode.php(72) : eval()'d code on line 4

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/u68679p65377/domains/kitesurfles.com/public_html/wp-content/plugins/add-actions-and-filters/AddActionsAndFilters_ShortCode.php(72) : eval()'d code on line 4

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/u68679p65377/domains/kitesurfles.com/public_html/wp-content/plugins/add-actions-and-filters/AddActionsAndFilters_ShortCode.php(72) : eval()'d code on line 4

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/u68679p65377/domains/kitesurfles.com/public_html/wp-content/plugins/add-actions-and-filters/AddActionsAndFilters_ShortCode.php(72) : eval()'d code on line 4

Heen en weer varen in de vervolg kitesurf cursus op het strand van scheveningen
By Ralph Schnepper

Waterstart

Heen en weer varen in de vervolg kitesurf cursus op het strand van scheveningen

Waterstarten

De waterstart is een grote stap in het kitesurfen. Het is de techniek om vanuit een liggende positie in het water op je kitesurfboard te komen. Om een waterstart te maken heb je veel kracht nodig van de kitesurfkite, het is dus nodig om de kitesurfkite door de powerzone van het windvenster te sturen naar de richting waar je heen wilt varen.

Handige tips voor de waterstart

 1. Stuur de kitesurfkite langzaam naar 12 uur en zorg dat de kitesurfkite op 12 uur blijft hangen.
 2. Als de kitesurfkite op 12 uur staat pak je met één hand je kitesurfboard en leg het kitesurfboard voor je neer in het water.
 3. Zodra het kitesurfboard voor je ligt ga je op je billen zitten in het water en doe je één voor één je voeten in het kitesurfboard, eerst de achterste en dan de voorste.
 4. Zorg dat je de kitesurfkite op 12 uur houdt. Wanneer de kitesurfkite naar links of naar rechts gaat, zal je gaan draaien in het water en zo uit balans raken.
 5. Wanneer beide voeten in het kitesurfboard zitten, pak je de bar met twee handen.
 6. Als je de bar met beide handen vast hebt en de kitesurfkite op 12 uur staat. Houd je je gewicht achter de kitesurfkite en trek je voeten naar je schouders. De voorste voet moet iets meer naar voren staan dan de andere voet.
 7. Stuur de kite naar de tegenover gestelde richting als dat je wilt gaan varen, dus naar 11 of 1 uur.
 8. Door de kite eerst in de tegengestelde richting te bewegen draait je board met de wind mee. Dit is de vaarrichting die je de eerste meters wil volgen.
 9. Als het board met de wind mee is gedraait. Laat de kite door de powerzone duiken in de richting waar je naartoe wilt varen (naar 2 of 10 uur). Het is afhankelijk van de windsterkte hoe ver je de kitesurfkite moet insturen, hoe harder de wind hoe minder je de kitesurfkite moet insturen.
 10. Door de power van de kite kan je overeind komen door jezelf eerst klein te maken en je schouders over je knieen te rollen en vanaf zo klein mogelijk op te staan.
 11. Hang in je harnas.
 12. Houd je voorste been gestrekt en je achterste been gebogen.
 13. Stuur het kitesurfboard downwind om vaart te maken, richt het kitesurfboard met de wind mee.
 14. Bij voldoende vaart trek je aan je voorste voet waardoor je haaks op de wind gaat varen.
Losse kitesurfles op alle niveaus op het strand van scheveningen

Wat kan er fout gaan tijdens de waterstart?

 1. Ik val voorover: je maakt jezelf niet klein genoeg tijdens het waterstarten. Probeer de schouders dichterbij de knieen te houden, of stuur de kitesurfkite minder hard in.
 2. Ik zak weer in het water: de kitesurfkite heeft te weinig kracht om je uit het water te tillen. Stuur de kitesurfkite harder in.
 3. Ik vaar een paar meter maar maak niet genoeg snelheid: je remt jezelf af door het kitesurfboard direct upwind te sturen. Stuur het kitesurfboard de eerste paar meter downwind om snelheid te maken.
 4. Na het insturen gaat de kitesurfkite niet meer omhoog: stuur de kitesurfkite eerder omhoog. Als je de bar iets van je af duwt bij het omhoog sturen zal de kitesurfkite sneller omhoog klimmen.
By Ralph Schnepper

Water relaunch

De kitesurfkite water relaunchen

Het is onvermijdelijk dat de kitesurfkite soms in het water terecht komt en met de juiste techniek is het niet moeilijk om de kitesurfkite weer uit het water te krijgen. Als de kitesurfkite uit zichzelf relaunched, depower de kitesurfkite direct door de bar naar voren te duwen. De truc met relaunchen is om de bar volledig los te laten. Let er op dat de lijnen niet om je heen slaan met het water relaunchen!

Wanneer de kitesurfkite met de leading edge in het water ligt

 1. Wanneer de kitesurfkite met de leading edge op het water valt is het eerste wat je doet de bar los laten, zorg dat je spanning houdt op de powerlijnen.
 2. Zodra je spanning hebt op de powerlijnen trek je aan een stuurlijn zodat deze naar de zijkant (9 of 3 uur) van het windvenster drijft, tot dat je kitesurfkite draait en op zijn zij staat, dus met één zijkant omhoog. Als de vlieger links ligt trek je rustig aan je rechter stuurlijn, en als deze rechts ligt aan de linker stuurlijn, oftewel de bovenste stuurlijn.
 3. Wanneer de kitesurfkite op de goede positie ligt, kan je voorzichtig aan de bovenste stuurlijn trekken zodat de vlieger rustig omhoog vliegt. Trek niet te hard of snel aan de stuurlijn anders valt de kitesurfkite weer in het water.
 4. Wanneer de vlieger wat hoogte heeft gemaakt laat je de stuurlijn los en pak je de bar.

Wanneer de kitesurfkite met de trailing edge in het water ligt

 1. Bar volledig loslaten.
 2. Spanning op de lijnen houden, de kitesurfkite draait dan vanzelf op de leading edge.
 3. Zelfde procedure als water starten met de leading edge op het water.

Het kan gebeuren dat de kitesurfkite direct al de lucht in gaat als direct de bar volledig wordt losgelaten. Wees hier bedachtzaam op.

Losse kitesurfles op alle niveaus op het strand van scheveningen

Inverten van de kitesurfkite

Het kan voor komen dat de kitesurfkite wordt gespoeld door een golf, de kitesurfkite kan dan om de lengte as draaien waardoor de kitesurfkite binnestebuiten komt te liggen. Dit wordt inverten genoemd en is dat moeilijk te voorkomen. De enige manier om inverten te voorkomen is spanning op de lijnen houden. Er wordt aanbevolen om op zo’n moment de quick release te activeren en op het strand de kitesurfkite weer op de juiste manier te bevestigen. Inverten gebeurt eerder met zacht opgepompte kitesurfkites dan met goed hard opgepompte kitesurfkites.


By Ralph Schnepper

Varen

Je lichaamspositie tijdens het varen

Omdat de trekkracht van de kitesurfkite niet constant is, moet je je lichaamspositie veranderen om te voorkomen dat je over je kitesurfboard wordt getrokken of terug valt in het water. Dit betekent wanneer de kitesurfkite veel kracht heeft je je knieën moet buigen en naar achteren moet leunen, op deze manier hang je meer gewicht achter de kitesurfkite en geef je meer weerstand, zo word je niet over het kitesurfboard getrokken. Wanneer de kitesurfkite minder kracht heeft is het nodig om het kitesurfboard vlakker te varen en iets mee te geven met je lichaam zodat je gewicht  meer boven het kitesurfboard komt. Op deze manier val je niet terug in het water.

Handige tips bij het varen

 1. Verdeel je gewicht op het kitesurfboard: je achterste been is gebogen en je voorste been gestrekt. De gewichtsverdeling is 80 procent op het achterste been en 20 procent op het voorste been.
 2. Je heupen, hoofd, en schouders zijn gedraaid in de richting waar je naar toe vaart.
 3.  Houd je schouders naar achter en je heupen naar voren
 4. Met een overpowerde kitesurfkite is je lichaam is meer gebogen en je armen een klein beetje gebogen om je bar te depoweren. Constant vaar je op je hielen. Duw je hakken in het water en hang zo veel mogelijk aan de kitesurfkite.
 5. Wanneer de wind weg valt of je te veel naar achter hangt stuur je kitesurfkite richting 12 uur en trek aan de bar om meer lift omhoog te krijgen. Op het zelf moment buig je je benen en houd je gewicht meer boven het kitesurfboard. Wanneer je balans weer terug hebt, ga je terug naar de gestrekte lichaams positie.
 6. Als je op zee vaart kom je soms hoge golven tegen. Ontwijk golven die vlak voor je breken door snel om te draaien of downwind van het brekende stuk te varen.
 7. Gebruik de opwaartse lift van de kitesurfkite om over gebroken golven te komen. Stuur de kitesurfkite omhoog en trek aan de bar om de opwaartse lift te gebruiken.
 8. Zodra je over de golf bent stuur je de kitesurfkite weer omlaag om snelheid te maken.
Bodydraggen tijdens de beginner cursus op het strand van scheveningen

Upwind varen

Upwind varen is het schuin tegen de wind in varen. Deze techniek is handig om weer op dezelfde plek terug te komen na bijvoorbeeld een sprong. Door te duwen op je hielen (ook wel edgen genoemd) kan je de controle behouden en meer upwind varen. Het kitesurfboard is in een grotere hoek ten opzichte van het water en daardoor kan je meer druk geven.

Handige tips bij het upwind varen

 1. Kijk of wijs naar een punt upwind.
 2. Draai je heupen naar dat punt.
 3. Door alleen je achterste hand aan de bar te houden kan je je heupen meer upwind laten wijzen.
 4. Schouders naar achteren.
 5. Tenen omhoog krullen.
 6. Billen naar voren.
 7. Niet te veel upwind willen varen, behoud je snelheid.
 8. Zoek de balans tussen snelheid behouden en upwind varen.

By Ralph Schnepper

Trainer kite

Waarom beginnen met een trainer kite?

De trainer kite wordt gebruikt voor kitesurflessen om de basisbeginselen van het kitesurfen te leren. Een trainer kite is een veel kleinere vlieger dan een vlieger waarmee gekitesurfd wordt, waardoor deze minder kracht heeft en je de basis van het vliegeren veilig kan leren. Bij onze kitesurfschool leer je altijd hoe je kan omgaan met een trainer kite. Hierdoor ben je na ongeveer een half uur à een uur in staat goed te kunnen vliegeren.

Vervolgen van je kitesurfcursus met het heen en weer varen op het strand van scheveningen

Het opzetten van de trainer kite

Je legt de trainer kite met de wind mee uit en legt er genoeg zand op zodat deze niet kan wegwaaien. Je zorgt er voor dat de cellen naar de bovenkant liggen maar leg geen zand op de cellen anders komt dit in de trainer kite. Zodra de trainer kite goed ligt, kan je de lijnen gaan uitrollen. De lijnen loop je tegen de wind in uit, daarbij moet je opletten om niet te hard aan de lijnen te trekken anders gaat de trainer kite al de lucht in. De lijnen loop je uit tot het einde en je legt de bar neer. Vaak zitten de lijnen gedraaid en kan je dit oplossen door je bar een paar keer rond te draaien. Mocht dit niet voldoende zijn kan je de lijnen uitlopen door je linker stuurlijn in je linkerhand en de rechterstuurlijn in de rechterhand te houden en vervolgens de lijnen uit te lopen totdat je bij de vlieger bent. Hier maak je de stuurlijnen los van de vlieger en bevestig je ze op de goede manier. De kleur van de stuurlijn moet overeenkomen met de kleur van het bevestigingspunt op de vlieger. Soms worden er ook letters gebruikt om de manier van bevestigen aan te geven.

Handige tips voor het opzetten van de trainer kite

 1. Houd de wind altijd in je rug.
 2. Wanneer de trainer kite op de grond ligt, trek je aan de bar en gaat deze vanzelf omhoog.
 3. Houd je ellebogen bij elkaar en zet één been voor de ander zodat je stabiel staat, houd je heupen richting de trainer kite.
 4. Het sturen van een trainer kite werkt eigenlijk hetzelfde als het sturen van een fiets. Je bestuurt de trainer kite dus door trekkende en duwende bewegingen maken. De trainer kite reageert niet alsof je een auto bestuurd.
 5. Begin met de trainer kite boven je en stuur rustig van links naar rechts. Als je de trainer kite onder controle hebt kan je harder sturen waardoor de trainer kite sneller reageert.

Leuke oefeningen voor extra controle van de trainer kite

 1. Houd de trainer kite boven je en draai een rondje om je as. De lijnen zijn nu gekruist. Draai weer de andere kant op om de lijnen weer goed te krijgen.
 2. Zet de trainer kite op 11 of 1 uur en loop heen en weer. Deze oefening is perfect om aan te voelen waar de trainer kite staat en is ter voorbereiding van het beheersen.
 3. Trek hard aan de linker kant van de bar, de trainer kite maakt nu een klein rondje om zijn as. Om de trainer kite weer terug te draaien trek je hard aan de rechterkant van de bar. Let op! Doe dit alleen met een trainer kite!

Het opruimen van de trainer kite

 1. Wanneer je klaar bent met vliegeren en je wilt de trainer kite landen, laat dan de bar los. Zorg dan altijd dat de leash (veiligheidssysteem) goed vast zit. De trainer kite valt dan op de grond, zonder dat de trainer kite wind vangt.
 2. Wanneer de trainer kite op de grond ligt, houd je polsbandje dan altijd nog om en volg de middelste lijn terwijl je deze onder spanning houdt. Let op dat de lijn niet in je handen snijdt, om dit te voorkomen pak je de lijn bovenhands. Wanneer je bij de trainer kite bent, leg er dan genoeg zand op zodat deze niet weg vliegt, pas dan kan je het polsbandje los maken.
 3. Loop terug naar je bar en pak de bar en rol de lijnen in achtjes om de bar heen. Als de lijnen volledig zijn opgerold plaats je de elastiekjes die aan de uiteinden van de bar over de lijnen. Zitten deze er niet op, pak dan alle lijnen aan het einde en maak een lus en doe deze om je bar heen. Hierna kan je de trainer kite opvouwen.

Kitesurfer op het strand in Scheveningen
By Ralph Schnepper

Starten en landen

Kitesurfer op het strand in Scheveningen

Het starten en landen van je kitesurfkite

Zorg altijd dat je alles gecheckt hebt voordat je de kitesurfkite gaat oplaten. Je loopt de kitesurfkite, bar en lijnen goed na op knoopjes, ravels of scheurtjes. Raadzaam is het om regelmatig je quick release van je bar te activeren op het droge, deze handeling wordt dan een automatisme en daarbij loop je de quick release na op gebreken. Om je kitesurfkite veilig te starten zorg je dat je haaks op de wind staat, op drie of negen uur in het windvenster. Als je de kitesurfkite te ver met de wind mee oplaat, zal de kitesurfkite veel kracht hebben tijdens het oplaten en kunnen ongelukken veroorzaakt worden. Wanneer je de kitesurfkite te veel tegen de wind oplaat, zal de kitesurfkite achteruit gaan vliegen waardoor de kitesurfkite crasht of ineens heel hard vooruit vliegt waardoor je te veel kracht hebt. Als er iets fout gaat tijdens het starten of landen van je kitesurfkite, laat direct de bar los of activeer de quick release.

Klaar maken voor een eerste waterstart.

Je kitesurfkite starten met een assistent

Laat de assistent de kitesurfkite vast houden en vertel hem dat hij de kitesurfkite pas mag los laten op jouw teken (duim omhoog). Start met de bar downwind van de kitesurfkite en maak je safetyleash en daarna de chickenloop vast aan je harnas. Zet vervolgens spanning op je powerlijnen door van de assistent af te lopen en loop vervolgens met spanning op de powerlijnen net zo lang naar de wind totdat de vlieger niet meer klappert. Neem nog twee stappen extra naar de wind zodat je weet dat je genoeg kracht heb om je kitesurfkite op te laten. Wanneer je alles gecheckt hebt, geef je het signaal dat de assistent de kitesurfkite los mag laten. Je stuurt de kitesurfkite nu langzaam omhoog.

De juiste locatie kiezen om je kitesurfkite te starten of landen

Aan de strandkant zijn meer obstakels te vinden dan aan de zeekant. Daarom is de voorkeur om de kitesurfkite aan de kant van het water te starten. Wanneer je de kitesurfkite naar de strandkant start houd er dan rekening mee dat de wind vaak vlagerig van karakter is. Houd rekening met waar je staat, zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt links en rechts, zodat je bijvoorbeeld bij een stuurfout niet in het prikkeldraad ligt. Anderhalf keer de lijnlengte links en rechts is voldoende. Met de wind mee is het aan te raden om minimaal twee keer de lijnlengte als afstand te nemen.

Losse kitesurfles op alle niveaus op het strand van scheveningen

Wat kan er fout gaan bij het starten of landen?

 1. Je staat te veel upwind: de kitesurfkite wil hard trekken als deze meer in de power zone is. Sta klaar om je quick release te activeren mocht dit nodig zijn.
 2. Je staat te veel downwind: de kitesurfkite valt terug in het windvenster naar de powerzone. Hier produceert de kitesurfkite de meeste druk. Gevaarlijke situatie omdat je ineens een flinke ruk krijgt. Sta klaar om je quick release te activeren mocht dit nodig zijn.
 3. Je kitesurfkite is te groot en je wordt voort getrokken: Zorg dat je de kitesurfkite maat afstemt op het weer, indien mogelijk stel de kitesurfkite af met je depowerstrap, sta altijd klaar om je chickenloop te releasen.
 4. Je stuurlijnen zijn verkeerd om vast gemaakt: de kitesurfkite vliegt het tegenovergesteld dan de kant die je opstuurt. Dit is heel gevaarlijk en kan leiden tot een ongeluk. Houd de kitesurfkite op de grond en maak de lijnen in orde voordat je de kitesurfkite oplaat.
 5. Je lijnen zitten gedraaid om deze niet goed zijn uitgelopen: De kitesurfkite zal niet vliegen als normaal omdat er knopen of draaien in de lijnen zitten. Laat de bar onmiddellijk los en activeer je quick release.

Kitesurfer op het strand in Scheveningen

Landen met een assistent kitesurfer

Aangeraden wordt om de kitesurfkite te laten vangen door een ervaren kitesurfer.

 1. Kies een kant om te landen en maak het signaal naar diegene die je kitesurfkite opvangt (met je hand op je hoofd tikken).
 2. Stuur de kitesurfkite rustig naar 3 uur of 9 uur in het windvenster en laat de assistent de kite vangen.
 3. Laat de bar los en loop richting je kitesurfkite en downwind om de spanning van de lijnen af te halen.
 4. Draai de kitesurfkite om en leg er zand op.

By Ralph Schnepper

Springen

Springen!

Springen onderscheidt het kitesurfen met andere sporten, je hebt geen schans nodig om de lucht in te gaan! Het is aan te raden om je spullen op orde te hebben. Springen is niet aan te raden voor beginnende kitesurfers die de basis (onder andere upwind varen) nog niet beheersen omdat het veel kitecontrole vergt. Als de kitecontrole nog niet aanwezig is kan dit voor vervelende situaties leiden.

Handige tips om hoog te springen

 1. Zet de kitesurfkite op 11 of 1 uur en stuur de kitesurfkite naar de tegengestelde richting als die je vaart.
 2. Je stuurt de kitesurfkite tot net na half 12 of half 1.
 3. Op het moment dat je de kitesurfkite voelt trekken kant je hard aan (hakken in het water) om tegendruk te geven.
 4. Zodra je de lucht in wordt getrokken span je je buikspieren aan en kijk je naar de plek waar je wilt landen, dit voorkomt dat je in een draai terecht komt.
 5. Zodra je voelt dat je gaat dalen stuur je de kitesurfkite weer terug naar de beginpositie, rond half 11 of half twee.
 6. Land je kitesurfboard downwind, hierdoor land je zachter.
 7. De eigen vaarsnelheid, de snelheid hoe de kitesurfkite wordt teruggestuurd en hoe hard er wordt aangekant bepaald de hoogte van de sprong.
By Ralph Schnepper

Safety

Over het veiligheidssysteem bij het kitesurfen

Voordat je gaat kitesurfen bij onze kitesurfschool, zorgen we er voor dat je blindelings weet hoe je het veiligheidssysteem moet gebruiken. Let wel op dat elk merk een iets ander veiligheidssysteem heeft, dus laat je altijd goed informeren hoe de systemen werken. Zoek dit bijvoorbeeld op in de gebruikershandleiding van de kitesurfkite, als deze niet bij de kitesurfkite aanwezig is staat deze vaak online bij de desbetreffende fabrikant van de kitesurfkite. Als je twijfelt kan je altijd een ervaren kitesurfer vragen om mee te kijken.

De drie veiligheidssystemen bij het kitesurfen

Bij onze kitesurfschool worden kitesurfkites gebruikt met drie veiligheids- (safety)systemen:

 1. Het eerste safetysysteem is de bar volledig van je af duwen of los laten. Dit doe je als de kitesurfkite te veel kracht produceert of als je er geen controle meer over de kitesurfkite hebt. De kitesurfkite zet zich dan zonder druk aan de rand van het windvenster.
 2. Mocht er zich een situatie voordoen dat je direct alle druk uit de kitesurfkite wil lozen, bijvoorbeeld bij een aanvaring met een mede kitesurfer of een lijn breuk, trek je je quick-release. Dit is vaak een rode knop bij de chickenloop met een pushsysteem. Dit betekent dat de quick release wordt geactiveerd door de rode knop van je af te duwen. De kitesurf valt dan direct zonder druk uit de lucht, hangend aan een enkele lijn die is verbonden met de leash aan je trapeze.
 3. Het laatste safetysysteem wordt geactiveerd in een situatie waarbij je de gehele kitesurfkite kwijt wilt, bijvoorbeeld als een boot door je lijnen vaart. Deze laatste safety zit aan je leash vlakbij je trapeze. Deze is vaak aangegeven met een rode pijl die de trekrichting aangeeft om het systeem te activeren. Als de kitesurf volledig is gereleased ben je de kitesurfkite kwijt.
kitesurfen op de zandmotor

Verzoek van de kustwacht

De kustwacht verzoekt met klem om door te geven als je een kitesurfkite volledig hebt moeten releasen op zee. Als je weer veilig aan land bent en de kite drijft op zee, wordt er alsnog een zoekactie gestart omdat de kustwacht er vanuit gaat dat er een persoon in het water moet zijn. Bel in zo’n geval het kustwacht alarmnummer: 0900 0111

By Ralph Schnepper

Opzetten en opruimen

Het opzetten van je kitesurfkite

Wanneer je de kitesurfkite uit de tas hebt gehaald, leg je de kitesurfkite met de wind mee neer. Wanneer je geen one pump systeem hebt, pomp je eerst de struts op en als laatste de leading edge. Bij een one pump systeem kan je gelijk de leading edge oppompen. In de buurt van het ventiel zit een lusje waar je je pomp aan vast kan maken zodat de kitesurfkite niet wegvliegt zodra er lucht in gepompt wordt. De kitesurfkite is voldoende opgepompt als het moeilijk is om de leading edge te buigen. Vervolgens draai je de kitesurfkite om door het ventiel naar beneden te laten wijzen. Op deze manier waait de wind over de kitesurfkite heen en duwt de wind de kitesurfkite op de grond. Door gewicht (zoals zand) op de kitesurfkite te leggen weet je zeker dat de kitesurfkite niet wegvliegt.

De bar aan je kitesurfkite bevestigen

Je begint bij de kitesurfkite met het uitrollen van de lijnen. Wanneer je de lijnen hebt uitgerold van de bar ga je de lijnen uitlopen. Dit doe je door de buitenste lijnen in je linker- en rechterhand te houden en de middelste lijnen tussen je benen te houden en richting de kitesurfkite te lopen. Daarna loop je terug naar de bar om het zelfde te doen met je middelste lijnen. Wanneer de lijnen uitgelopen zijn, kan je ze vast maken aan de kitesurfkite. Vaak zitten er kleurtjes, nummers of letters aan de lijnen zodat je zeker weet dat je de lijnen goed aansluit. Kleur bij kleur, nummer bij nummer of letter bij letter!


Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/u68679p65377/domains/kitesurfles.com/public_html/wp-content/plugins/add-actions-and-filters/AddActionsAndFilters_ShortCode.php(72) : eval()'d code on line 4

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/u68679p65377/domains/kitesurfles.com/public_html/wp-content/plugins/add-actions-and-filters/AddActionsAndFilters_ShortCode.php(72) : eval()'d code on line 4

Het opruimen van je kitesurfkite

Het netjes opruimen van de kitesurfkite verlengt de levensduur. Spoel de bar af en zorg dat er geen zand in het safety systeem zit. Bij het opruimen van de kitesurfkite is het van belang dat alle ventieltjes open staan, rubberen ventielen hebben de neiging om uit te drogen als deze lange tijd dicht zijn geweest.

Bij het opvouwen van de kitesurfkite let je erop dat er geen scherpe dingen door het doek kunnen steken (zoals grind of kleine schelpjes) en zo kleine gaatjes kunnen veroorzaken met als gevolg dat het doek door kan scheuren. Het opvouwen gebeurt naar het ventiel toe, vaak zit deze in het midden, dus dan worden beide wingtips naar het midden toe gevouwen. Als de kitesurfkite nat is moet de kitesurfkite eerst te drogen worden gelegd voordat de kitesurfkite opgevouwen wordt.


Handige tips!

Het beste moment om je kitesurfgear na te lopen is tijdens het opzetten en opruimen. Tijdens het uitlopen van de lijnen controleer je op knoopjes of ravels en controleer je of de safety nog goed werkt. Bij het uitvouwen van de kitesurfkite is het aanbevolen om het doek en de bridle te controleren op gebreken. Check of de bridle niet om de wingtip zit bij het bevestigen van de lijnen en dat de katrollen (als die aan de kitesurfkite zitten) niet vast zitten.


By Ralph Schnepper

Bodydraggen

Bodydraggen is de kracht van de kitesurfkite gebruiken om door het water getrokken te worden. Tijdens onze kitesurflessen wordt bodydraggen behandelt omdat het kitecontrole vergt en je zo kan wennen aan de kracht van de kitesurfkite en het is erg leuk om te doen!

 1. Zorg ervoor dat je in knie- tot heuphoogte in het water bent voordat je begint met bodydraggen; om ongelukken te voorkomen.
 2. Als het water diep genoeg is, pak je de bar met twee handen en stuur je kitesurfkite rustig naar 12 uur.
 3. Als de kitesurfkite op 12 uur staat, ga je op je buik liggen met je benen naar achter.
 4. Stuur terwijl je op je buik ligt de kitesurfkite eerst rustig van 11 uur naar 1 uur. Wanneer je dit onder controle hebt kan je van 10 uur naar 2 uur gaan. Mocht er hier iets mis gaan en je verliest de controle laat dan je bar los en herstart de kitesurfkite van het water.

De steady pull

Dit is een andere beweging die je maakt dan met downwind bodydrag met kracht. Bij de steady pull wordt je naar één kant getrokken in plaats van naar downwind. Deze techniek is een voorbereiding voor de waterstart met kitesurfboard.

Handige tips voor de steady pull

 1. Hierbij is het belangrijk dat je diep genoeg de zee in bent voordat je begint aan de bodydrag. Tussen knie en heupdiep is aangeraden om ongelukken te voorkomen.
 2. Als het water diep genoeg is, pak je de bar met twee handen en stuur je de kitesurfkite rustig naar 12 uur.
 3. Als je kitesurfkite op 12 uur staat ga je op je buik liggen met je benen naar achter.
 4. Als je op je buik ligt begin je rustig en stuur de kitesurfkite van 12 uur naar 10 uur en weer naar 12 uur (wanneer je naar links gaat). Als je naar rechts wilt van 12 uur naar 2 uur.
 5. Wanneer je dit onder de knie hebt en het niet te hard waait stuur de kitesurfkite (wanneer je naar links gaat) van 1 uur naar 10 uur en weer terug naar 1 uur. Wanneer je naar rechts wilt, stuur de kitesurfkite van 11 uur naar 2 uur.

Upwind boddydraggen

Haaks op de wind bodydraggen wordt ook wel upwind bodydraggen genoemd. Upwind bodydraggen wordt vaak gebruikt om je board terug te krijgen of om uit te wijken. Je verplaatst jezelf zijwaarts of haaks op de wind.


Handige tips voor het upwind bodydraggen

 1. Houd de kitesurfkite tussen 10 en 11 uur of tussen 1 en 2 uur.
 2. Als je kitesurfkite in positie staat ga je op je zij liggen (zoals superman).
 3. Als je op je zij ligt strek je je hand uit naar de kant waar je naar toe gaat (hangt je kitesurfkite tussen 10 en 11 uur is het je linkerhand) je bestuurt de kitesurfkite met je andere hand.
 4. Tijdens de superman positie gebruik je je lichaam als roer door zo recht mogelijk te blijven.

Als je merkt dat je niet stabiel genoeg ligt, spreid je benen dan iets uit elkaar. Dit zorgt ervoor dat je stabieler in het water ligt.


By Ralph Schnepper

Handige kitesurf tips en oefeningen

Handige Kitesurf tips en oefeningen


Als je bij onze kitesurfschool bent begonnen met kitesurfen of na onze kitesurflessen zelfstandig aan de slag wilt gaan, biedt deze pagina hulp om je vragen over kitesurfen te beantwoorden. Je vindt op deze pagina allemaal tips en trucs over verschillende onderwerpen zoals upwind bodydraggen, de waterstart, hoe je jouw kitesurfkite netjes op kunt ruimen en waar je op moet letten als je je kitesurfkite opzet.