Over Kitesurfen Castricum

Kitesurfen op Castricum
De kitesurflocatie van Castricum is een populaire eindbestemming voor zogenaamde georganiseerde downwinders. Dit betekent dat kitesurfers zich mee laten voeren door de wind zodat ze zich geen zorgen hoeven te maken om terug te komen. Ze kitesurfen tot Castricum, waar ze zich laten ophalen door een busje en weer laten terugrijden naar de startlocatie. De downwinder start meestal vanaf Wijk aan Zee tot aan Castricum.
Locatie Castricum bestaat uit een breed zandstrand met weinig obstakels. Het ligt aan de Noordzee, met een korte shorebreak en een sterk getij.

Veiligheid van kitesurfen Castricum
Voor beginners wordt het leren van kitesurfen op Castricum ervaren als een uitdaging. Dit komt vanwege de golven die worden verstoord door de zandbanken. Deze zijn aangelegd bij Egmond en Wijk aan Zee, waardoor de golven niet netjes breken en hard aankomen.
Tevens ligt er op ongeveer 250m van de kust een wrak in het water. Dit wrak bestaat uit voornamelijk scherpe verroeste delen die met hoogwater niet te zien zijn. Hoewel het staat aangegeven met een bord, blijft het een risico voor kitesurfers.

Kitesurfen Castricum vergeleken met kitesurfen op hoofdlocatie Scheveningen
Er bevindt zich in het water van hoofdlocatie Scheveningen geen risicovolle obstakels. Tevens worden de golven niet verstoord door een zandbank, waardoor de condities op Scheveningen hanteerbaar zijn voor beginners.

Hierdoor loop je tijdens je kitesurfles geen onnodig gevaar door andere factoren!

Ga naar hoofdlocatie Scheveningen

Eigenschappen kitesurf leslocatie Castricum

Onze kitesurf leslocatie bevindt zich op het strand van Castricum aan Zee. Op de dag van de kitesurflessen zelf wordt er gekeken naar de meest optimale en veilige plek om kitesurfles te geven. Hierbij wordt er een kitesurf locatie gekozen op basis van drukte en de hoeveelheid beschikbare ruimte. Er wordt een ruime afstand gehouden van de duinen.


Faciliteiten van kitesurfschool Castricum

Bij het geven van kitesurflessen op Castricum wordt er gebruik gemaakt van de mobiele trailer. Al het kitesurf materiaal dat jij nodig hebt om te kunnen kitesurfen zal worden meegenomen. Tevens kan je je lekker droog omkleden in de trailer. We verzamelen bij de witte trailer op de parkeerplaats aan de Zeeweg bij Castricum aan Zee.

Kitesurfen Castricum beschikt over de volgende faciliteiten:

  • goed bereikbaar met auto
  • trailer omkleedruimte & opbergruimte

  Strandpaviljoen Castricum vergeleken met strandpaviljoen Scheveningen

  Wij werken op locatie Castricum niet samen met een strandpaviljoen. Ook hier zijn een aantal strandtenten aanwezig, waar je eventueel een drankje kan drinken. Wij zijn echter niet aangesloten bij één van deze strandtenten, waardoor wij alleen de faciliteiten kunnen bieden van onze mobiele kitesurfschool.


  Voordelen van kitesurfles Castricum

  Leren kitesurfen op Castricum brengt een aantal voordelen met zich mee:

  • Alternatieve kitesurflocatie als de condities niet goed zijn op hoofdlocatie Scheveningen
  • Gratis parkeren
  • Trailer waarin je je kan omkleden en je spullen veilig kan achterlaten

  Nadelen van kitesurfles Castricum

  Leren kitesurfen op Castricum brengt ook nadelen met zich mee:

  • Lastige condities voor beginners m.b.t. de golfslag
  • Gevaarlijke obstakels in het water
  • In de zomer kan het druk zijn met badgasten en strandwandelaars
  • Wij beschikken niet over een door de gemeente aangewezen locatie, in tegenstelling tot hoofdlocatie Scheveningen

  Wanneer geven wij kitesurfles op Castricum

  Onze voorkeur gaat uit naar onze hoofdlocatie in Scheveningen, aangezien we op Castricum niet de faciliteiten kunnen bieden van strandpaviljoen de Staat. Bij strandpaviljoen de Staat kan je namelijk gebruik maken van sanitair, douches, opslagruimte en het omkleedruimte. Tevens kitesurfen er op Castricum zowel beginners als gevorderden door elkaar heen, en bevinden er zich veel badgasten op het strand. Kitesurfles.com geeft om deze reden alleen kitesurfles op Castricum als het niet te druk is, meestal doordeweeks, en als de condities zich niet uitlenen op hoofdlocatie Scheveningen.


  Weervereisten voor kitesurfles Castricum

  Voor Castricum geldt dat je er kan kitesurfen met N, NW, W, ZW, ZZW. Met andere richtingen geldt dat de wind aflandig is, waardoor er afdrijfgevaar op zee ontstaat. Daarnaast moet de windsnelheid tussen de 12 en 25 knopen (ook wel tussen de 3 en 6 Beaufort) zitten.

  Kitesurfen op zee
  Kitesurfen op zee zal je goed voorbereiden op diepe locaties en je leert hoe je om moet gaan met hoge golven en stevige wind. Dit kan je in de toekomst gebruiken voor de meest voorkomende kitesurf locaties in zowel in het binnen- als in het buitenland.
  Voor informatie over het kitesurfweer kijk op windfinder.com en dan Castricum aan Zee.

  Alternatieve kitesurf locaties
  Wanneer het kitesurfweer niet voldoet aan de eisen op Scheveningen hebben we de mogelijkheid uit te wijken naar de Zandmotor, Rockanje, Velsen-Noord, Bloemendaal, Castricum, Katwijk, Langevelderslag , Monster, Muiderberg, Noordwijk, Wijk aan zee, Zandvoort, Medemblik. Klik hier…


  Reserveren en boeken

  Wil je een kitesurfles reserveren of boeken? Kitesurfles.com biedt de volgende kitesurflessen en cursussen aan.

  Losse kitesurflessen
  Beginner kitesurfcursussen
  Vervolg kitesurfcursussen
  Gevorderd kitesurfcursussen
  Kinder kitesurflessen

  Weet je nog niet op welk niveau je zit met kitesurfen? Lees hier meer over de verschillende kitesurfcursussen die Kitesurfles.com aanbiedt en boek de kitesurfcursus die het beste bij jou past!

  Route en adres van Kitesurfen Castricum is:

  Adres:
  Savornin lohmanpad 2586
  Gelegen aan een afgelegen stukje strand die alleen te bereiken is via de prachtige Haagse duinen. Nederland

  Route met de auto:
  Voer in de Tom-Tom de locatie: Koningin Astrid Boulevard 103, Noordwijk, NL. Vertrek in noordwestelijke richting op de Koningstunnel /S100. Neem de N44 en N206 naar de Beeklaan/N451 in Noordwijk. Neem de afrit N206. Ga verder op de Beeklaan. Rijd naar de Koningin Astrid Boulevard.
  We verzamelen bij de witte trailer op de parkeerplaats van de Koningin Astrid Boulevard.


  Route openbaar vervoer:
  Vanaf: Den Haag Centraal Station naar kitesurfles Castricum

  Kijk op 9292ov.nl voor de meest actuele route naar de spot van Castricum.