Goede of slechte kitesurf omstandigheden?

Om te kunnen kitesurfen heb je wind en water nodig, maar niet elke wind is geschikt om te kunnen kitesurfen. Hiernaast is niet elk water geschikt om te kitesurfen, want op sommige spots kan een harde stroming staan of kan er sprake zijn van hoge golven. Bij zulke omstandigheden kun je als beginner beter uitwijken naar andere kitesurfspots. Kijk bij de kitesurf locaties voor de spots die voor jou van toepassing zijn. Al vanaf de eerste kitesurflessen bij ons wordt er aandacht besteed aan de weersystemen, de wind, de bewolking en de stroming zodat je precies weet wanneer je wel en niet kunt kitesurfen!

Het getij en stromingen op zee

Het getij is de beweging tussen eb en vloed van de zee. Deze beweging wordt bepaald door de aantrekkingskracht van de maan en de zon op het wateroppervlak van de aarde. Aangezien deze beweging vrij constant is, geldt dit ook voor de verandering tussen eb en vloed. Omdat de aarde in 24 uur om haar as draait, is er circa twee keer per dag hoogwater: éénmaal recht onder de maan en één keer als de maan ‘aan de andere kant’ staat. Omdat de maan en de aarde in circa 28 dagen om de zon draaien, schuift het hoog watertijdstip per dag circa 50 minuten op en per week circa zes uur.

Getijdestromingen aan de Nederlandse kust

Door wind en getijden ontstaan stromingen in zee. Getijdenstromingen lopen evenwijdig aan de kust. Anderhalf uur voorafgaand en vier uur na hoogwater loopt de stroming richting Den Helder. Twee uur voor en drie uur na laagwater loopt de stroming richting Hoek van Holland. Als de wind de getijdestromingen versterkt (ZW of NO) wordt het risico vergroot op zeer sterke stromingen.

Zeestromingen bij zandbanken

Stromingen in zee beïnvloeden de bodem. Bij zandbanken (ondiep) slaan de golven om. Bij diepere plekken (zwinnen en muien) slaan golven niet of later om. Hier stroomt het water harder en richting zee. Dit is veel te zien bij strekdammen in het water en kan gevaarlijke situaties opleveren. Mocht je in een mui terecht komen ga er dan niet recht tegenin zwemmen, maar blijf parallel aan de kust. Vaak is de stroming zo hard dat je hier nooit tegenin kunt zwemmen.

De ideale zeestroming voor een kitesurfer

Voor een kitesurfer staat de ideale stroming van de zee tegen de windrichting in. Dus een noordelijke stroming in combinatie met een zuid-westenwind duwt je kitesurfboard je upwind waardoor je meer schijnbare druk in je kitesurfkite hebt. Het is handig om hiervan op de hoogte te zijn, zodat je niet voor verassingen komt te staan.

Rijkswaterstaat

Raadpleeg de site van Rijkswaterstaat voor onder andere de laatste stroomgegevens. https://rijkswaterstaat.nl/water/waterdata_waterberichtgeving/watergegevens/

Over de golven in Nederland

Nederland staat niet bekend om zijn goede golven en de meeste golven die in Nederland voorkomen worden gemaakt door zogenaamde windswell. Maar toch groeit het aantal waveriders (kitesurfen op een surfboard) snel, omdat er vaak een combinatie van golven met wind te vinden is. Over het algemeen produceert groundswell betere golven dan windswell.

Wat is windswell?

Dit zijn golven die een product van de wind zijn. Wanneer de wind over de zee blaast, wordt de energie van de wind overgebracht op de zee wat resulteert in een groep golven die eenzelfde richting op gaan. De wind drukt als het ware op de zee. Vaak duurt het een korte periode voordat de golven het land bereiken. De combinatie van golven en harde wind zijn niet ideaal, want hierdoor worden de golven kapot geblazen.

Wat is groundswell?

Ground swells zijn de beste bronnen qua golven om op te surfen, echter zijn deze helaas niet te vinden in Nederland. Dit type golven komt alleen voor in landen waar de zee heel snel, heel diep wordt zoals bijvoorbeeld in Indonesië of Australië. Hier komt het water door het snel stijgen van de bodem van de zee omhoog, wat resulteert in perfecte golven.

blank <br /> <b>Warning</b>: Illegal string offset 'alt' in <b>/home/u68679p65377/domains/kitesurfles.com/public_html/wp-content/plugins/add-actions-and-filters/AddActionsAndFilters_ShortCode.php(72) : eval()'d code</b> on line <b>7</b><br /> 5

Venturi effect

De wind is altijd harder tussen twee obstakels in; de wind wordt als het ware door een trechter geperst. Om evenveel lucht door het smalle deel te laten gaan als in de grote ruimte wordt aangevoerd, moet de snelheid van de wind in het smalle deel omhoog gaan. Dit leidt vooral tot een krachtige wind en flinke windstoten in kleine doorgangen tussen bijvoorbeeld hoge gebouwen. Men noemt dit fenomeen ook wel het Venturi-effect. Het Venturi-effect kan gevaarlijk zijn voor kitesurfers vanwege het vlagerige karakter.

Windeffecten

Rondom gebouwen en bijvoorbeeld duinen verandert de richting van de wind. De wind wordt afgebogen, omdat het er niet doorheen kan. De wind achter en voor een obstakel is erg turbulent. Als kitesurfer is het verstandig om hierbij uit de buurt te blijven.Warning: Illegal string offset 'sizes' in /home/u68679p65377/domains/kitesurfles.com/public_html/wp-content/plugins/add-actions-and-filters/AddActionsAndFilters_ShortCode.php(72) : eval()'d code on line 5

Warning: Illegal string offset 'pw-page-box' in /home/u68679p65377/domains/kitesurfles.com/public_html/wp-content/plugins/add-actions-and-filters/AddActionsAndFilters_ShortCode.php(72) : eval()'d code on line 5
<br /> <b>Warning</b>: Illegal string offset 'alt' in <b>/home/u68679p65377/domains/kitesurfles.com/public_html/wp-content/plugins/add-actions-and-filters/AddActionsAndFilters_ShortCode.php(72) : eval()'d code</b> on line <b>8</b><br /> 4 alinea_6
<br /> <b>Warning</b>: Illegal string offset 'alt' in <b>/home/u68679p65377/domains/kitesurfles.com/public_html/wp-content/plugins/add-actions-and-filters/AddActionsAndFilters_ShortCode.php(72) : eval()'d code</b> on line <b>6</b><br /> 4 <br /> <b>Warning</b>: Illegal string offset 'alt' in <b>/home/u68679p65377/domains/kitesurfles.com/public_html/wp-content/plugins/add-actions-and-filters/AddActionsAndFilters_ShortCode.php(72) : eval()'d code</b> on line <b>7</b><br /> 4 alinea_7