Groepsles kitesurfen op het strand van scheveningen

Kitesurfen wordt gerekend tot de extreme sporten. Je kunt met kitesurfen meters hoge sprongen maken en een snelheid van meer dan 80 kilometer per uur bereiken. Om ongelukken te voorkomen is het belangrijk om eerst kitesurflessen te volgen voordat je zelf de sport gaat beoefenen. Mits je de regels volgt en je je gezonde verstand gebruikt is kitesurfen een veilige sport. Het gevaar zit in een klein hoekje, dus let altijd goed op! De meeste ongelukken komen door onervaren kitesurfers en vinden voornamelijk op het land plaats. Door de evolutie van de kitesurfsport zijn de veiligheidssystemen erg goed ontwikkeld; ongelukken door getrainde kitesurfers zijn dan ook uitzonderlijk.

Een aantal belangrijke veiligheidsrichtlijnen

 1. Neem altijd kitesurfles voordat je zelf met een kitesurfvlieger aan de gang gaat.
 2. Ga nooit alleen het water op!
 3. Draag een helm en impactvest met flowtation.
 4. Ga alleen kitesurfen bij geschikte weersomstandigheden.
 5. Ga kitesurfen op een locatie waar je mag kitesurfen.
 6. Zorg dat je goed je veiligheidssystemen weet te gebruiken en oefen dit net zo lang op het droge tot je dit automatisch kunt.
 7. Ken de voorrangregels voor kitesurfers; zorg ervoor dat je deze goed kent voordat je het water op gaat.
 8. Zorg voor het juiste kitesurf materiaal.
 9. Zorg dat je een self rescue kunt uitvoeren!

Aansprakelijkheid en verzekeringen voor kitesurfers

Zorg ervoor dat je nooit alleen gaat kitesurfen. Ga naar een kitesurfvereniging of spreek met andere kitesurfers af om te kitesurfen. Kijk bij je verzekering na of kitesurfen wordt gedekt. Bijna geen enkele standaard WA verzekering dekt kitesurfen volledig! Om jezelf volledig te dekken kun je lid worden van de Nederlandse Kitesurf Vereniging (NKV). Hiermee ben je automatisch verzekerd tegen aansprakelijkheid tijdens het kitesurfen. De verzekering geeft secundaire dekking. Dit houdt in dat andere aansprakelijkheidsverzekeringen voor gaan, maar de kans dat de eigen verzekeraar dit volledig vergoed is klein want kitesurfen is bijna altijd uitgesloten. Je bent verzekerd tegen de schade aan derden en voor materialen van derden, terwijl je aan het kitesurfen bent. Voor meer informatie kun je naar de website van de Nederlandse Kitesurf Vereniging (NKV) gaan.

Veilig les nemen

Wanneer je wilt gaan kitesurfen heb je redelijk wat voorbereidingen nodig. Allereerst zal je moeten leren kitesurfen bij een kitesurfschool die werkt met IKO , watersportverbond of vwds instructeurs. Dit zijn kitesurfscholen die bij een landelijke of wereldwijde organisatie aangesloten zijn. Zo weet je altijd dat je kitesurfles krijgt volgens een landelijke of wereldwijde norm. Onze kitesurfschool voldoet aan de hoogste wereldwijde norm (IKO). Na drie of vier kitesurflessen heb je bij onze kitesurfschool in de praktijk voldoende geleerd om veilig te kunnen kitesurfen.


Groepsles kitesurfen op het strand van scheveningen

Self-rescue

Als je de kitesurfkite niet meer uit het water krijgt, is dit vaak te wijten aan kapot materiaal, gebruikersfouten of het weer. Als je niet meer in staat bent om de kust te bereiken met de kitesurfkite in de lucht, dan moet je jezelf kunnen redden. Met een self-rescue zorg je ervoor dat je de kitesurfkite en jezelf naar de kust brengt door de veiligheidssystemen op je bar te gebruiken en de kitesurfkite zo te gebruiken als vlot of als zeil.

Let op dat wanneer je een self-rescue uitvoert, dat als de lijnen niet correct om de bar gewikkelt zijn, het kan gebeuren dat je hierin verstrikt kan raken. Zorg daarom dat je een correcte self-rescue kunt uitvoeren voordat je het water op gaat. Mocht je de kitesurfkite volledig releasen, wees dan bewust dat je nooit meer een self-rescue kunt uitvoeren en dat een los vliegende kitesurfkite een gevaar is voor anderen.


Stappenplan om een self-rescue uit te voeren

 1. Ken je veiligheidssysteem. Laat de bar los, activeer de quick release, nu zit je vast aan je leash en is je kitesurfkite volledig gedepowerd en valt op het water.
 2. Als de kitesurfkite op het water ligt, pak je de lijn waaraan de safetyleash vastzit en volg deze hand over hand tot je de bar bereikt. Draai de lijn nooit om je hand heen, want als de kitesurfkite onverwachts kracht krijgt is dit gevaarlijk.
 3. Als je bij de bar bent, draai je de binnengehaalde lijn om de bar heen en borg het touw om de bar met een knoop. Zorg ervoor dat je de binnengehaalde lijn niet los laat.
 4. Wanneer de lijn waaraan de safetyleash vastzit om de bar is vastgezet, kun je de overige lijnen tegelijk beetpakken en rol deze in 8-jes om de bar heen. Doe dit net zo lang totdat je de kitesurfvlieger bereikt. Wanneer je bij de kitesurfkite bent, lock je de lijnen met een lus om de bar. Zorg dat je vast blijft zitten aan de kitesurfvlieger / bar met je safetyleash.
 5. Zodra de lijnen vastzitten aan de bar zwem je naar de kitesurfkite en ga op de leading edge liggen, pak een wingtip van de kitesurfkite en gebruik dit als zeil om naar land te bodydraggen.
 6. Probeer altijd bij je kitesurfkite te blijven in geval van nood; bij een zoekactie op het water is een kitesurfkite goed te zien


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/u68679p65377/domains/kitesurfles.com/public_html/wp-content/plugins/add-actions-and-filters/AddActionsAndFilters_ShortCode.php(72) : eval()'d code on line 4

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/u68679p65377/domains/kitesurfles.com/public_html/wp-content/plugins/add-actions-and-filters/AddActionsAndFilters_ShortCode.php(72) : eval()'d code on line 4
<br /> <b>Notice</b>: Trying to access array offset on value of type bool in <b>/home/u68679p65377/domains/kitesurfles.com/public_html/wp-content/plugins/add-actions-and-filters/AddActionsAndFilters_ShortCode.php(72) : eval()'d code</b> on line <b>7</b><br />

Voorrangsregels voor kitesurfers

 1. De kiter die het water in gaat heeft voorrang op de kitesurfer die uit het water komt.
  Waarom? Op het land is het gevaarlijker dan in het water.
 2. Ook moet er voorrang gegeven worden aan andere watersporters en gebruikers op het strand.
  Waarom? Een normale strand- of zee gebruiker kan niet zo snel reageren als een kitesurfer. Kijk hier dus voor uit!
 3. Blijf downwind van normale strandgebruikers om ongelukken te voorkomen.
 4. Gouden regel! Als jij upwind iemand passeert, vlieg je met je kitesurfkite hoog; als je downwind iemand passeert, houd je de kitesurfkite laag. Deze regel voorkomt dat je met een andere kitesurfkite in de knoop komt.
 5. Als twee kitesurfers dezelfde richting varen en de snellere kitesurfer van achteren komt, moet hij voorrang geven aan de langzamere kitesurfer en eventueel zijn richting veranderen. De snellere kitesurfer heeft namelijk een beter zicht op de situatie.
 6. De kitesurfer die met zijn rechter voet voor vaart (stuurboord) heeft voorrang op de tegenliggende kitesurfers. De stuurboord kitesurfer moet upwind varen en zijn kitesurfkite hoog houden. De tegemoet varende kitesurfer moet wijken door zijn vaart te minderen en downwind, met zijn kitesurfkite laag, te varen.
 7. De kitesurfer die op een golf vaart heeft voorrang op andere kitesurfers.Wanneer je surft op een golf is het moeilijker om de kitesurfkite te besturen, dus is er minder plek voor manoeuvres.
 8. Om te springen  moet een kitersurfer een clear en veilige zone van 50 meter downwind en 30 meter upwind hebben.