Over heel de wereld zijn verschillende soorten kitesurfwedstrijden in verschillende soorten disciplines. De grootste kitesurfwedstrijd die wordt georganiseerd is de GKA World Tour (Global kitesport association). Hierin komen de disciplines freestyle, speed racing, hangtime en best trick aan bod. Meer informatie over kitesurfwedstrijden kan je vinden op de website van de GKA

Nederlands kampioenschap kitesurfen

In Nederland wordt elk jaar in Scheveningen het NK kitesurfen georganiseerd. Het eerste NK heeft in 2001 plaats gevonden. Bij deze wedstrijd komt alleen freestyle aan bod en het niveau van de riders is hoog!

Kiteboard Tour Asia

De Kiteboard Tour Asia (KTA) werd opgericht om een internationaal platform te creëren voor talenten in Azië en om op professioneel niveau wedstrijden en trainingen te organiseren. De KTA lanceerde de eerste internationale tour van zijn soort in Azië in september 2009 en bezoekt elk seizoen maximaal vijf landen als onderdeel van de Aziatische Kiteboard Tour Championship.

De KTA is nu voor iedereen, voor zowel amateur- en professionele kitesurfers. Het is de enige officiele Aziatische continentale tour erkend door de International Kiteboarding Association (IKA),  dat op zijn beurt is vertegenwoordigt bij de International Sailing Federation (ISAF). De ISAF organiseert internationale zeilwedstrijden van wereldkampioenschappen tot de Olympische wedstrijden.

De filosofie van KTA is er niet alleen om professionele concurrentie mogelijk te maken in Azië. De KTA is er ook om amateur kitesurfers de kans te geven om het plezier en de opwinding van de internationale competitie te laten ervaren. Ook helpen zij de amateurs met trainingsondersteuningen om de vaardigheden van deze amateurs te laten groeien. Hiervoor zijn een paar opleidingsinitiatieven gestart die door professionele kitesurfers gegeven worden. Hiernaast wordt gedaan aan concurrentie coaching, de KTA Race Centrum Project, de KTA Kite Kids klassen en een speciaal vrouwen kitesurf trainingsprogramma in samenwerking met KB4Girls. KB4Girls is een internationale kitesurf opleiding voor vrouwen geleid door wereldkampioen Kristin Boese.

Het doel van de KTA is het voorzien van een springplank voor de beste rijders van de regio en het bezoeken van internationale rijders in de World tour scène. Tijdens deze projecten is het mogelijk om lokale kitesurfers, professioneel en internationaal te maken. Buiten de zoektocht naar goede kitesurfers om is het gewoon leuk om een kans te krijgen om te kitesurfen met een heleboel andere mensen en te concurreren op toplocaties.

Kijk voor meer informatie op de website van KTA


Verschillende wedstrijd disciplines

Freestyle: Dit onderdeel is veruit het bekendste onderdeel. Meestal werken de wedstrijden met eliminatierondes. Je strijdt in een heat die 4-8 minuten duurt tegen een andere kitesurfer en je doet zo veel mogelijk trucjes. De jury beoordeelt op stijl en moeilijkheidsgraad. Als je de heat hebt gewonnen, ga je door naar de volgende heat en de verliezer valt af of moet een heat kitesurfen tegen een andere kitesurfer die heeft verloren.

Race: Er worden parcours uitgezet met pionnen in zee die de racers moeten volgen. Wanneer het start signaal wordt gegeven gaan alle kitesurfers over de start en wie het parcour het snelste aflegt is de winnaar. In deze categorie wordt er vaak onderscheid gemaakt in de twintip categorie waarbij op Twintip boards wordt geracet en de categorie raceboards. De raceboards zijn een stuk groter en zien er meer uit als een directionalboard met vier lange achtervinnen.

Speed: Bij speed gaat erom wie het allersnelste kan kitesurfen op een lang recht stuk. De snelheid wordt digitaal gemeten door de jury. Elke kitersurfer vaart individueel zo snel mogelijk langs hem om de snelheid op te meten. Het snelheidsrecord staat nu op 54,1 knopen (dit is meer dan 100 km per uur!) door de Fransman Alex Caizergues.

Hangtime: Hierbij gaat het er om wie het hoogste kan springen. De jury timed onder andere de sprong met een stopwatch en diegene die de hoogste gestylde sprong kan maken wint.

Kiteloop: Meestal wordt de kiteloop wedstrijd als onderdeel gebruikt van andere wedstrijden zoals race of freestyle. Met de kiteloop competitie gaat het er om welke kiteloop het hoogst en meest spectaculair is. Er wordt door de jury bepaald welke kiteloop het beste is.

Hydrofoil: