blank

Welke kitesurfkite is geschikt voor mij?

Welke kitesurfkite is geschikt voor mij? Dit is een veelgestelde vraag die onze cursisten ons stellen. Een ‘juiste’ kite is een kwestie van gevoel; hij moet je liggen en voldoen aan je eisen. Een beginnende kitesurfer neemt vaak een kite waarbij je snel en makkelijk de kracht kan lozen en die niet te snel stuurt, zodat stuurfouten minder snel worden afgestraft. Iemand die graag hard en hoog wil springen zoekt weer andere eigenschappen in een kite. Wij raden je altijd aan om een kitesurfkite te testen. Als beginnend kitesurfer weet je nog niet precies welke kitesurfkite je ligt, daarom zijn onze kitesurfinstructeurs altijd bereidt je te helpen bij je beslissing.

Leer samen met ons gemotiveerde IKO gecertificeerde veilig te kitesurfen op Zee.

Welke grootte kitesurfkite is voor mij geschikt?

Dit is een veel terugkomende vraag die wij als kitesurfschool krijgen. De maat van je kitesurfkite hangt onder andere van je eigen lichaamsgewicht af. Hoe zwaarder je bent hoe meer kracht de kitesurfkite nodig heeft om je te kunnen verplaatsen op het water, dus hoe zwaarder je bent hoe groter de kite moet zijn.

De kitesurflocatie waar je veel verwacht te varen is ook van belang, aan zee waait het een stuk harder dan in het binnenland. In het binnenland wordt over het algemeen iets grotere maten kitesurfkites gebruikt dan aan zee.

Daarbij hangt de maat kitesurfkite ook af van je keuze of je één kite of meerdere kites wilt kopen. Als je één maat wilt kopen zoek je een kitesurfkite waarbij je de meeste wind afdekt. Bij een lichaamsgewicht van 75kilo zou dat een 9m2 SLE-, Hybride-, Bow-kite kunnen zijn. Bij twee kitesurfkites biedt een 12 of 11m2 en 8 of 7m2 combinatie een zeer groot windbereik. Dit is ook afhankelijk van het merk en type kite. Heb je twijfels over de maat of type? Neem dan gerust contact met ons op.

blank

C-shape kites

Dit zijn tubekites en zijn tegenwoordig minder vaak te zien op het water vanwege de komst van de SLE-,Hybride-, Bow-kite. De C-shape kite heeft zijn naam te danken aan de vorm van de kitesurfkite. De vorm van een C-shape kite is een met de klok mee gekantelde C. Voor 2006 was dit de meest voorkomende kitesurfkite, maar met de komst van de SLE-,Hybride- en Bow-kite is deze langzaam aan het verdwijnen.

Een C-shape kite is radicaal en heeft een zeer snelle en voorspelbare draaicirkel doordat een C-shape kite geen bridle of toming heeft. De lijnen van de bar zitten direct aan de kitesurfkite vast geknoopt, wat ervoor zorgt dat een C-shape kite direct en solide stuurt. C-shape kites zijn door de extreme eigenschappen vaak te zien tijdens wedstrijden.

Doordat een C-shape kite een stuk minder kracht kan lozen dan een SLE-,Hybride- en Bow-kite is dit type kitesurfkite niet aan te raden voor beginners. Bij foute stuurbewegingen kan een C-shape kite je hard afstraffen omdat deze kite nog krachtig blijft trekken. Het windbereik van een C-shape kite is een stuk kleiner dan een SLE-, Hybride- of Bow-kite omdat een C-shape kite minder depower heeft.

blank

SLE- , Hybride- en Bow-kites           

Dit zijn tubekites en zijn tegenwoordig de meest gebruikte kitesurfkites. De meeste kitesurfscholen geven kitesurfles met dit soort kitesurfkites vanwege de veilige eigenschappen die deze kites hebben.

De Leading Edge (LE) is de grootste oppompbare horizontale buis aan de bovenkant van de kitesurfkite. Deze loopt bij SLE-kites (Supported Leading Edge-kites), Hybride en Bow-kites aan de buitenzijde naar achter. Het naar achter wijzen van de uiteinden van de kitesurfkite (wingtips) is goed te zien als de kite op de grond ligt. De wingtips komen dan los van de grond. De zogenoemde toming of bridles (dit zijn de lijnen aan de kite die ervoor zorgen dat de kite zijn profiel behoudt zoals bij een parachute) is bevestigd aan de grote horizontale buis (Leading Edge). Deze bridles zorgen ervoor dat de kitesurfkite zijn vorm behoudt wat ten goede komt aan de stabiliteit, veiligheid en water herstartbaarheid van de kitesurfkite.

Door de vorm en het gebruik van de bridle is het mogelijk veel kracht uit de kitesurfkite te lozen door de bar van je af te duwen. De bar van je afduwen en de kracht lozen wordt depoweren genoemd. Doordat er snel veel kracht te lozen is uit SLE-, Hybride- en Bow-kites, worden deze veel gebruikt door zowel kitesurfscholen als kitesurfers.

Je zou nu kunnen denken dat je met één maat SLE-, Hybride- of Bow-kite met alle windsterkten het water op kan. Dit is zeker niet het geval, dit gaat ten koste van de veiligheid, vaarplezier en de kite zelf. Bij extreme depower is de kitesurfkite zeer slecht te besturen en minder controleerbaar. Houd je dus altijd aan het voorgeschreven windbereik van de kite!


blank

Tube- en foilkites

Tubekites zijn de meest voorkomende kitesurfkites op de markt. Door het oppompbare frame zijn deze kites stabiel in de lucht en te herstarten uit het water. Je kunt dit zien als een binnenband van een fiets die je op kunt pompen op het strand als je gaat kitesurfen en leeg kunt laten lopen als je weer naar huis gaat. Doordat er delen zijn gevuld met lucht blijven ze goed drijven als ze in het water zijn gevallen. Door het oppompbare frame kunnen ze ook makkelijk herstarten uit het water.

Foilkites zijn het beste te vergelijken met parachutes, ze vullen zichzelf met lucht. De lucht kan niet ontsnappen door het gebruik van bijzondere terugslagventielen. Hierdoor kan deze kite ook blijven drijven en herstarten uit het water zoals een tubekite. Een kenmerk van een foilkite is de toming of bridle, dit zijn de vele lijnen aan de kitesurfkite die ervoor zorgt dat de kite zijn profiel behoudt zoals ook bij een parachute. De toming of bridle is dus te vergelijken met de oppompbare frame van een tubekite, het ondersteunt de stabiliteit van de kitesurfkite waardoor het zijn vorm behoudt welke belangrijk is voor de vliegeigenschappen van de kite.