Wat is kitesurfen?

Wat is kitesurfen? Kitesurfen is een fantastische watersport en het wordt gekenmerkt door snelheid, hoge sprongen en golven. Kitesurfen is een watersport waarbij je voort wordt getrokken door een kitesurfvlieger terwijl je op een plank staat. De kitesurfvlieger zit aan je middel vast door middel van een harnas, waardoor je vooruit wordt getrokken. Kitesurfen wordt ook wel kiteboarden genoemd. Kitesurfen wordt gerekend tot de groep extreme sporten. Daarom is het belangrijk om altijd kitesurflessen van gecertificeerde kitesurfinstructeurs te nemen voordat je begint met kitesurfen om ongelukken te voorkomen.

Waar kan ik kitesurfen in Nederland?

Kitesurfles strandOm te kunnen kitesurfen heb je water nodig en veel ruimte om je kitesurfkite op te laten. Een breed zandstrand aan de Noordzee of een breed grasveld aan het Ijsselmeer is hierbij ideaal. De hoeveelheid binnenwater locaties zijn beperkt door het Binnenvaartpolitiereglement (BPR). Het BPR bevat de verkeersregels voor de Nederlandse binnenwateren.

Wanneer kan ik kitesurfen?

Kitesurfles_foto42 Je kunt het hele jaar kitesurfen, mits je materiaal op orde is! Wil je in de winter gaan kitesurfen, dan moet je een dikke wetsuit (5/3 mm of meer), cap, handschoenen en schoenen hebben. Voor de hele koude dagen wordt een drysuit aangeraden. Voor meer informatie, kijk in onze webshop. Verder zijn er een aantal weervereisten om te kunnen kitesurfen.

Is kitesurfen wat voor mij?

kitesurfles kitesurfcursus kitesurfschool kiteboardles (56)Kitesurfen is al jaren de snelst groeiende sport ter wereld. In Nederland wordt geschat dat er al 10.000 actieve kitesurfers zijn en wereldwijd al ruim 200.000! Kitesurfen wordt beoefend door iedereen, man en vrouw, jong en oud. De enige voorwaarde om te beginnen met kitesurfen is dat je moet kunnen zwemmen. Door de snelle leercurve is kitesurfen een toegankelijke watersport die een enorme adrenalinekick geeft. Let op, kitesurfen is enorm verslavend en voordat je het weet wordt je al zenuwachtig bij het minste briesje en houd je nauwlettend verschillende weer websites in de gaten om het water op te gaan!

Veiligheid tijdens het kitesurfen

veiligheid tijdens kitesurfenKitesurfen kan veilig beoefend worden, mits je je aan de regels houdt en je verstand gebruikt. Hoewel het een sport blijft met risico’s, zijn de veiligheidssystemen door de jaren heen snel ontwikkeld en steeds efficiënter worden. Ook speelt het weer een grote rol voor kitesurfen, dus zorg dat je altijd op de hoogte bent van de laatste weersvoorspellingen, een goede maat kitesurfkite bij je hebt, een veilige locatie kiest en je gezonde verstand gebruikt.

De Nederlandse Kitesurf Vereniging

iko-certificaatDe Nederlandse Kitesurf Vereniging (NKV) is de vereniging die zich al 10 jaar bezighoudt met de belangenbehartiging van de kitesurfers in Nederland. Waar het kitesurfen zo’n zes jaar geleden als zeer riskant en extreem te boek stond, is door de enorme technische ontwikkelingen, goede scholing en mede door het werk van de NKV, de kitesurfsport voor een breed publiek toegankelijk geworden. De vereniging zag het aantal leden de laatste jaren sterk stijgen. Als vereniging is de NKV uniek. Veel andere watersportverenigingen werken lokaal. Het werkgebied van de NKV beslaat echter heel Nederland!